luboš blaha
Ľuboš Blaha, poslanec NRSR (v strede) počas rokovania na konferencii "Parlamentný týždeň".

Blaha šéfovi Európskej komisie: Sme skutočne na jednej lodi, pán Barroso?

luboš blaha
Ľuboš Blaha, poslanec NRSR (v strede) počas rokovania na konferencii „Parlamentný týždeň“.

Ľuboš Blaha, poslanec Národnej rady sa ako predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti zúčastnil na stretnutí so špičkami EÚ v Bruseli. Konferencia „parlamentný týždeň“ vznikla kvôli fiškálnej dohode, aby sa jednotlivé členské štáty mohli vyjadrovať k plánom Bruselu. Slová šéfa Európskej komisie Barrosa o tom, ako sme všetci na jednej lodi a máme ťahať za jeden povraz vyburcovali k reakcii mnohých vrátane slovenského poslanca.

 

„Je pravda, že sme na jednej lodi, ale problém je v tom, že loď je rozdelená na hlavnú palubu a podpalubie, čiže na národ chudobných a bohatých.“ (Blaha Barrosovi – pozn.red.)

Tŕňom v oku poslancov sa stala obchodná dohoda medzi EÚ a USA, o ktorej sa aktuálne rokuje. Podľa nich sa vraj môže stať, že nadnárodné korporácie získajú dominanciu nad štátmi pri tzv. mechanizme urovnávania sporov. Po tejto nevôli návrh Európska komisia stiahla na ďalšie prerokovanie.

„EÚ dnes ani tak nie je rozdelená na 28 národov, ale (ako kedysi povedal Benjamin Disraeli) sme rozdelení na 2 národy – národ chudobných a národ bohatých. Toto je hlavný problém EÚ, a preto treba posilniť sociálnu dimenziu EÚ a predovšetkým posilniť štáty voči trhom,“ povedal pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk poslanec NR SR Ľuboš Blaha.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Konferencie sa zúčastnil aj Martin Schulz (predseda Európskeho parlamentu), ktorý zdôrazňoval potrebu budovania bankovej únie. Členom slovenskej delegácie v Bruseli bol aj Daniel Duchoň, predseda Výboru NRSR pre financie a rozpočet, ktorý zas diskutoval s poslancami o efektívnom využívaní štrukturálnych fondov.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanec Martin Hojsík reaguje na prípadné odvolávanie Ľuboša Blahu

Hoci sú vyzbierané podpisy na podanie návrhu na odvolanie Ľuboša Blahu z postu podpredsedu parlamentu, …

Consent choices