Nový týždeň v EP: ochrana dovolenkárov, korupcia v Únii a špionáž NSA

EP Brusel
PHOTO: Flickr.

Nový pracovný týždeň a kopa povinností čaká odo dneška aj europoslancov. Tentoraz sa stretli v Bruseli. Na programe majú viacero zaujímavých bodov – niektoré z nich vám priblížime.

Už zajtra bude Výbor pre vnútorný trh hlasovať o návrhu správy, ktorá má chrániť dovolenkárov pred prípadnými problémami s cestovnou kanceláriou. Ide o reakciu na prípady, keď napríklad cestujúci zostali trčať na letiskách po tom, čo cestovná kancelária zo dňa na deň vyhlásila krach, alebo keď ich na mieste dovolenky čakalo príšerné ubytovanie, ktoré absolútne nezodpovedalo tomu, čo si zaplatili. Návrhy na zmenu teda hovoria o zaručení letov pre uviaznutých cestujúcich, informáciách o dobrých cestovných agentúrach, či lepších právach cestujúcich.

V stredu sa bude preberať korupcia v EÚ. Európska komisárka pre vnútorné veci Cecilia Malmström prerokuje s poslancami okrem iného svoju protikorupčnú správu. Tá odhalila ročnú stratu vo výške 120 miliárd eur a desivé prepojenie biznisu a politiky. EÚ teraz bude mjmoriadne pozorne sledovať Rumunsko a Bulharsko, kde je miera korupcie naozaj vysoká. Stále však nedobehli Grécko, ktoré je na tom vôbec najhoršie. Spolu s Čínou sa dokonca delí o semdesiatu priečku na korupčnom indexe Transparecny Interational. Druhou dôležitou stredajšou udalosťou je hlasovanie o posilnení ochrany informácií po odhalení sledovacieho škandálu NSA.

Viac..  Týždeň v EP: Ženy v športe, obchod s Ukrajinou a Moldavskom a príprava na plenárne zasadnutie  

A už v ďalší pondelok sa na program dostane vôbec prvá úspešná občianska iniciatíva! Vďaka tomu, že sa podarilo vyzbierať až milión podpisov v siedmich krajinách, bude sa návrhu, týkajúceho sa práv občanov na vodu, zaoberať Komisia. Viac o tejto iniciatíve, ale aj ostatných témach sa dozviete z videa:

O nin

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices