Zbankrotovaná Ukrajina vraj potrebuje na najbližšie roky 35 miliárd dolárov

kiev
PHOTO: Flickr.

Tento týždeň si prvé miesto v správach z Európy zaistila divoká situácia na Ukrajine. Pán s pozlátenou záchodovou kefou a pirátskou loďou sa dakde stratil a tak cesta pre európsku pomoc (prakticky zbankrotovaná krajina vraj potrebuje na najbližšie roky 35 miliárd dolárov) je otvorená. Ostáva dúfať, že to nedopadne ako v Egypte, kde sa miliardová európska pomoc zmenila na (slzotvorný) dym.

Nášho východného suseda ale nebudeme zbytočne trápiť a aj tento týždeň sa zameriame na vlastný dvorček. ECB je smutná. Napriek tomu, že do európskych bánk tlačí peniaze ako sa len dá, úverovanie súkromných podnikov zase pokleslo. ECB zvažuje dva možné kroky. Jedným je robiť otvorenejšie kvantitatívne uvoľňovanie, teda tlačenie peňazí v štýle amerického Fed-u. Takáto politika bude však najmä u zástupcov Bundesbanky mimoriadne nepopulárna. Preto ako predohru zvažujú ukončenie alebo zoslabenie sterilizácie (sťahovania z obehu) peňazí, ktoré sa na trh v minulých rokoch dostali cez starší program nákupu štátnych dlhopisov (SMP).

Francúzsko vo roku 2014 aj 2015 pravdepodobne poruší pravidlo 3% deficitu

Takmer nepovšimnutá preletela médiami správa, že Francúzsko v roku 2014 aj 2015 pravdepodobneporuší pravidlo 3 % deficitu a dosiahne 4 % HDP, resp. 3,9 % HDP, hoci pôvodný plán bol menej ako 3 % pre oba roky. To, že správa nikoho neprekvapila, len ukazuje, čo si všetci o fiškálnych pravidlách myslia. Ani tentoraz to ešte nie je „naozaj“.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Medzitým počet nezamestnaných vo Francúzsku opäť zlomil nový rekord a dosiahol 3,32 milióna. Reakcia vlády na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu je šarmantne francúzska. Zakázali firmám bankrotovať. Presnejšie povedané, firma, ktorá je životaschopná (a to vie najlepšie samozrejme posúdiť úradník, ktorý nikdy nepodnikal), musí tri mesiace zháňať kupca, inak dostane pokutu až 30 000 eur na prepusteného zamestnanca.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices