Laureát Sacharovovej ceny Denis Mukwege
Laureát Sacharovovej ceny Denis Mukwege. PHOTO: © European Union 2014 - source:EP.

Laureát Sacharovovej ceny Denis Mukwege: Telá žien sa stali bojovým poľom

Laureát Sacharovovej ceny Denis Mukwege
Laureát Sacharovovej ceny Denis Mukwege. PHOTO: © European Union 2014 – source:EP.

„Telá žien sa stali bojovým poľom a znásilnenie zbraňou.“ Tieto slová dnes predniesol počas slávnostného odovzdávania Sacharovovej ceny v Štrasburgu jej tohtoročný laureát Denis Mukwege. Konžský gynekológ získal toto prestížne ocenenie za svoju starostlivosť o obete skupinových znásilnení a brutálneho sexuálneho násilia, ktoré sprevádza konflikty v Konžskej demokratickej republike.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz vyjadril doktorovi Mukwegemu svoj obdiv a hlboký rešpekt za to, ako sa svojou prácou pričiňuje nielen o dôstojnosť žien, ale aj o spravodlivosť a mier v jeho krajine. „Znásilňovanie počas ozbrojených konfliktov nesmie ostať beztrestné. Musí byť potrestané takisto, ako každý iný vojnový zločin,“ povedal.

Odovzdávacieho ceremoniálu sa zúčastnili aj zástupcovia ďalších dvoch finalistov Sacharovovej ceny. Ukrajinské proeurópske hnutie EuroMaidan tak reprezentovala Jelizaveta Šepetylnyková a namiesto uväznenej Lejly Junus, ktorá založila azerbajdžanský Inštitútu pre mier a demokraciu, prišla do Parlamentu jej dcéra Dinara Junus.

Udelením tejto ceny ste pritiahli „pozornosť celého sveta na potrebu ochraňovať ženy počas ozbrojených konfliktov. Odsúdili ste tak ľahostajnosť voči jednej z najhorších humanitárnych katastrof modernej doby,“ povedal Denis Mukwege počas svojho ďakovného prejavu adresovaného poslancom. No zároveň dodal, že „pre obete sexuálneho násilia bude mať táto cena význam len vtedy, ak sa s nami pridáte na cestu mieru, spravodlivosti a demokracie. Politici, občianska spoločnosť, my všetci – muži i ženy, musíme zastaviť toto znásilňovanie, ktoré predstavuje vojnovú zbraň.“

Konžská demokratická republika: Ani mier, ani vojna

„Liečenie následkov tohto násilia  nás stálo už veľa času aj energie, je čas zamerať sa na jeho príčiny,“ povedal Mukwege vyzývajúc pritom Úniu i jej členské štáty, aby urobili všetko, čo je v ich silách, na vyriešenie konfliktu v tomto regióne. Stredobodom mierového procesu by mala byť podľa jeho slov spravodlivosť a takisto je potrebné „pritvrdiť v boji proti beztrestnosti. V každej znásilnenej žene vidím moju manželku, v každej znásilnenej matke moju matku a v každom znásilnenom dievčati moje dcéry,“ povedal.

Denis Mukwege

Gynekológ Denis Mukwege (59) je medzinárodne uznávaným odborníkov v oblasti nápravy patologických a psychologicko-sociálnych škôd spôsobených sexuálnym násilím. V roku 1998 založil v konžskom meste Bukavu nemocnicu Panzi, kde sa doteraz stará o obete znásilnenia, ktoré utrpeli ťažké zranenia.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Európsky parlament udeľuje toto prestížne ocenenie každoročne od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré bojujú za ľudské práva a základné slobody. Minulý rok bola táto cena udelená mladej Pakistanke Malale Jusafzajovej za jej snahy o vzdelávanie dievčat. Jej laureáti získavajú okrem morálneho ocenenia i peňažnú odmenu vo výške 50 000 eur.

Reakcie slovenských poslancov

„Dnešým udelením Sacharovovej ceny EP prejavil úctu ku všeobecnej ľudskej humanite a vyslovil nesúhlas s aplikovaním barbarských metód vo vojnových konfliktoch. Podporoval som udelenie ceny Dr. Mukwegemu a rád konštatujem, že jeho vystúpenie v EP potvrdilo moje očakávania. Bolo to vystúpenie na štátnickej úrovni,“ uviedol poslanec Pál Csáky (EPP, SK).

„Sacharovova cena pre doktora Mukwegeho je ohodnotenie práce človeka, ktorý sa nielen stará o obete sexuálneho násilia, ale upozorňuje na oveľa väčší problém v postkonfliktných situáciách. Tým je bezprecedentné násilie na ženách. K oceneniu úprimne blahoželám a dúfam, že sa jeho príkladom inšpirujú doktori aj v iných regiónoch,“ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

„Udeľovanie Sacharovovej ceny je významným posolstvom pre štáty a ich predstaviteľov na celom svete, že EÚ podporuje boj proti neslobode, utláčaniu, proti tyranii. Doktor Mukwege je príkladom bojovníka za mier, za zdravie ľudí a za dôstojnosť žien na Africkom kontinente. Preto je tohtoročná Sacharovova cena v správnych rukách,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu …

Consent choices