Žitňanská o týraných ženách: Okolie ich častokrát vysmeje a zavrhne hanbou

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská. PHOTO: Flickr.

Každá tretia žena v Európe je obeťou násilia, alarmuje prieskum EÚ agentúry pre ľudské práva. Podpredsedníčka Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť Jana Žitňanská spustila kampaň, ktorou chce zaujať verejnosť a hovoriť o drsných faktoch. Za najhoršiu však považuje situáciu v Afrike, kde sexuálne zneužívanie funguje ako zbraň.

 

Je Vaša kampaň dostačujúcim krokom v boji proti týraniu žien?

-Nie je to konkrétny zákrok k pomoci obetiam, ale ďalším posunom. Osvety nikdy nie je dosť. Naším cieľom bolo ukázať, že násilie páchané na ženách nie je súkromná záležitosť domácností. Obetiam treba dať oporu. Musia cítiť istotu v justícii, polícii, v lekároch a okolí. Stáva sa, že žena príde na políciu nahlásiť ublíženie, a tí ju vysmejú, alebo ju berú ľahkovážne. Potom sa tiež stáva, že lekári nedokážu určiť, či si zranenie žena spôsobila sama. Tak sa stávajú obeťou hneď druhýkrát. Chceme vymazať spochybňovanie, výsmech a pocit hanby, ktoré sa častokrát dostávajú týmto obetiam.

Na čo sa musíme zamerať, aby to malo zmysel?

-Kampaňami vieme ľuďom nastaviť zrkadlo. Ako europoslanci vieme čo to urobiť. No ak pôjdeme hlbšie – národne, potom do samospráv – zistíme, že ich orgány sú najbližšie k jednotlivcom, potenciálnym obetiam. To samospráva najskôr spozná obeť a prostredie.

Ktoré konkrétne kroky považujete za najefektívnejšie?

-Najdôležitejšie je nemlčať. Je hanba, keď si nevšímame biedu. V Parlamente vystúpil aj Svätý otec, ktorý hovoril o dôstojnosti. Nedôstojné je, keď je žena, či muž vystavený násiliu. Rovnako aj keď dieťa umiera od hladu. Nemôžeme sa len prizerať. Problematiku treba rozložiť a pomenovať. Tak môžeme presne a cielene pomáhať.

Európsky parlament ocenil Sacharovovou cenou gynekológa, ktorý zachraňuje zmrzačené ženy. Súvisí to s vašou snahou?

-Ako podpredsedníčka Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť cítim zodpovednosť aj za tretí svet. Parlament vybral človeka, ktorý sa stará o zmrzačené a znásilnené ženy v Konžskej republike. Postavil nemocnicu a ani po hrozbách atentátu na jeho rodinu sa nevzdal. Miestni lekári pracujú vo veľmi ťažkých podmienkach. Priestor, ktorý Únia venovala tento téme, sa určite prenesie do ďalších schôdzí.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Akým spôsobom by EÚ vedela zastaviť, resp. utlmiť takéto drancovanie?

-Tieto činy jednoznačne povýšiť na úroveň vojenských zločinov. Vojaci  to tam nerobia pre chúťky. Ide im o efektívne zničenie tela aj psychiky. Takto zastrašujú, utláčajú a likvidujú potenciálnu silu odporu. Obete sa viac nedokážu vzbúriť. Netrpí len obeť, ale aj jej okolitá komunita. Dokonca sa čoraz častejšie objavujú prípady znásilnených mužov. Pre tých je to ešte viac ponižujúce. Takže jednoznačne zločincov stavať pred vojenský tribunál.

V tomto sa snaží zabrániť aj humanitárna pomoc, prečo sa to potom stáva?

-Veľakrát vidíme, že konkrétna humanitárna pomoc sa nedostane ľuďom, ktorí ju potrebujú. Únia by v tomto mala byť dôslednejšia. Ako náhle by sa zistilo, že pomoc nedostali obete, ale ľudia, ktorí s ňou ďalej kšeftujú, mali by prísť sankcie. Dodnes reálne neexistuje žiadna takáto páka, ktorá by zakázala vstup kšeftujúcim na pôdu Únie. Hneď by pocítili zodpovednosť za svoje činy. Rovnako dobré by bolo, keby sme prestali dovážať tovar vyrábaný detskou pracovnou silou. Západná spoločnosť mnoho vecí odsudzuje, no ak ide o biznis, zatvára oči a ide sa ďalej.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Jana Žitňanská.

O mve

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices