pariskarikatura
PHOTO: © Chappatte in The International New York Times - www.globecartoon.com

Táto karikatúra presne vystihuje krvavý masaker v Paríži

PARÍŽ – Najmenej dvanásť mŕtvych a desať zranených, z ktorých päť je v kritickom stave, si vyžiadal teroristický útok zatiaľ neznámych strelcov v parížskom sídle satirického týždenníka Charlie Hebdo. Redakcii sa v minulosti vyhrážali násilím islamskí radikáli. Polícia podľa úradov pátra po troch údajne dobre vyzbrojených teroristoch, ktorí vraj pri útoku ulicami metropole autom zrazili a zranili jednu osobu.
pariskarikatura
PHOTO: © Chappatte in The International New York Times – www.globecartoon.com

Podľa očitých svedkov atentátnici pri útoku vykrikovali Alláhu akbar (Boh je veľký).

„Pomstili sme proroka,“ volali podľa očitých svedkov páchatelia pri úteku od redakcie, ktorá na prvú stránku dnešného vydania svojho satirického týždenníku umiestnila karikatúru spisovateľa Michela Houellebecqa pri príležitosti vydania jeho polemického románu Soumission (Podrobenie) o islamizovanom Francúzsku.

Redakciu už v minulosti kritizovali moslimovia, podľa ktorých časopis niektorými svojimi karikatúrami urážal islamskú vieru.

Schovala sa pod stôl

Ilustrátorka, ktorá je známa pod skratkou Coco, narazila na dvoch útočníkov pred vstupom do budovy, kde sídli redakcia, keď išla pre svoju dcéru do škôlky. Pod hrozbou ozbrojencov vraj vyťukala elektronický kód umožňujúci vstup do domu.

„Brutálne sa vyhrážali, chceli vstúpiť, ísť hore. Vyťukala som kód,“ citoval ilustrátorku denník Humanité.

Útok podľa nej trval asi päť minút, počas ktorých sa žena schovala pod kancelársky stôl.

„Hovorili veľmi dobre francúzsky a hlásili sa k al-Káide,“ vyhlásila Coco.

Masaker, hovorí polícia

Podľa zdrojov agentúry AFP sú útočníkmi traja muži vyzbrojení okrem iného útočným samopalom Kalašnikov a raketometom.

„Asi pred polhodinou traja muži v čiernych kapucniach vstúpili do budovy vyzbrojení kalašnikovmi. Niekoľko minút potom sme počuli streľbu. Nakoniec  z budovy utiekli,“ citoval Reuters očitého svedka.

„Je to masaker,“ povedal Poignard televíznej stanici BFM. Záchranári podľa agentúry AFP našli na mieste streľby kaluže krvi. Obete zasiahli z blízkosti.

Medzi obeťami je 47-ročný známy francúzsky karikaturista a šéfredaktor satirického týždenníka Stéphane Charbonnier, prezývaný Charb.

Na zozname obetí sú i policajti. Zranení sú traja. Obeťami útoku sú najmä novinári. Útočníci z miesta utiekli na dvoch autách, povedal predstaviteľ polície Luc Piognard. Pri odchode postrelili jedného policajta.

Následne prepadli jedného vodiča auta v oblasti Pantin na severovýchodnom okraji metropole, auto mu vzali a zrazili ním chodca. Podľa očitého svedka bolo v unikajúcom aute dokonca najmenej päť ľudí.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Hollande: Terorizmus!

Prezident François Hollande sa vydal k miestu streľby a zvolal mimoriadnu schôdzu vlády.

Útok označila hlava štátu za teroristický čin. Francúzsko ich vraj v minulých týždňoch niekoľko zmarilo.

Úrady vyhlásili pre celú krajinu najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti. Do pátrania po páchateľoch sa už zapojilo 3000 policajtov. Do podobnej pohotovosti sa vo Francúzsku zapája okrem polície i armáda.

Europoslanec Ivan Štefanec: Útok na novinárov v Paríźi je útokom na základné európske hodnoty

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (SDKÚ-DS, EPP) ostro odsudzuje akt terorizmu, ktorý bol dnes spáchaný v Paríži. Podľa Štefanca ide o útok na základné hodnoty európskej civilizácie, medzi ktoré patrí aj sloboda slova a prejavu.

„Vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám obetí, ako aj celému francúzskemu národu. To čo sa v Paríži stalo, je útokom na nás všetkých, bez ohľadu na politické postoje, pôvod alebo vierovyznanie. Za právo na slobodné vyjadrenie svojho názoru aj u nás v minulosti mnohí trpeli a položili svoje životy. Najlepší spôsob ako odpovedať teroristom a zároveň si uctiť obete je ukázať, že sa nebojíme a neustúpime zo zásad, ktoré nás robia Európanmi,“ uvádza Štefanec.

Útok je podľa neho jasným varovaním, že radikálny islamisti sa nezastavia pred ničím a zároveň ukazuje ako málo je Európa chránená pred terorizmom.

„Európska únia a NATO sa musia viac angažovať pri ochrane svojich hraníc a to nielen vojensky, ale aj politicky a hospodársky. Chudoba, útlak a beznádej v krajinách Blízkeho východu tvoria živnú pôdu pre nárast radikálnych nálad medzi obyvateľstvom. Riešením nie je nekontrolovateľné prisťahovalectvo a rôzne experimenty s multikulturalizmom, ale podpora slobody a demokracie,“ uzatvára Štefanec.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices