Je jadrová dohoda s Iránom ďalší Obamov omyl?

„Táto dohoda je dobrá pre Spojené štáty, je dobrá pre našich spojencov a je dobrá pre bezpečnosť sveta. Existujúce jadrové programy budú zmrazené a krajina akceptuje medzinárodnú kontrolu všetkých jadrových zariadení“, vyhlásil prezident USA, keď oznamoval dosiahnutie dohody o zastavení jadrového programu. Prezident, ktorý predniesol tieto slová, však nebol Barack Obama. Bol to Bill Clinton v roku 1994, keď oznamoval, že USA dosiahli dohodu so Severnou Kóreou.

O dvanásť rokov neskôr odpálila Severná Kórea jadrovú bombu. Dnes by mohla mať Kórea približne sto jadrových zbraní.

Pred niekoľkými dňami vyhlásil Barack Obama v súvislosti s rokovaním o iránskom jadrovom programe: „Dohoda je dobrá pre bezpečnosť USA, pre našich spojencov a pre celý svet.“ Sľúbil, že dohoda zastaví iránsky jadrový program, že medzinárodní inšpektori budú mať prístup do všetkých iránskych zariadení. Bude iránska dohoda rovnaký omyl ako dohoda so Severnou Kóreou? 

Podľa think-tanku American Enterprise Institute je Obamova dohoda s Iránom dokonca horšia, ako bola Clintonova so Severnou Kóreou. Kórea musela po podpísaní zmlúv podvádzať a budovať svoje jadrové kapacity tajne. Irán nebude musieť ani podvádzať. Návrh dohody ho nezaväzuje zničiť jadrové zariadenia ani zastaviť výskum. Väčšina jej ustanovení vyprší za 10 rokov.

Po zrušení ekonomických sankcií sa prílev dolárov do Iránu prudko zvýši. Tieto peniaze môžu byť použité na financovanie militantov a ďalšiu destabilizáciu regiónu.

Saudská Arábia kvôli hroziacemu nebezpečenstvu zo strany Iránu už niekoľko rokov nakupuje rekordné množstvo zbraní. Ak nebude vidieť jasné bezpečnostné záruky zo strany USA, bude Saudská Arábia usilovať o získanie vlastných jadrových zbraní. To isté sa týka ďalších nepriateľov Iránu – Spojených arabských emirátov a Egypta. Podľa AEI môže Obamova dohoda odštartovať jadrové preteky v regióne. 

 

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices