Priemerná čistá mzda na Slovensku vlani dosiahla 665 EUR, vo Švajčiarsku presiahla 5 tisíc EUR

O tom, že na Slovensku sú platy nižšie ako v západnej Európe, všetci dobre vieme. Aké výrazné sú však tieto rozdiely? Vďaka Štatistickému úradu EÚ [Eurostat] sa na príjmy v mnohých, nielen európskych, krajinách dokážeme pozrieť jednotnou optikou. Rozdiely v príjmoch obyvateľov jednotlivých krajín sú priepastné. Vyplýva z nich okrem iného aj to, že priemerne zarábajúci Švajčiar zarobí za mesiac toľko, čo priemerný Bulhar za 16 mesiacov.

priemerné zárobky

 

„Podľa najnovších údajov Eurostatu a našich prepočtov dosiahla v roku 2014 priemerná hrubá mzda na Slovensku 862 EUR. Táto suma je o mierne vyššia [o 4 EUR], než uvádzajú štatistiky Štatistického úradu SR [ŠÚ SR], čo je dôsledkom odlišnej metodiky európskych štatistikov“uviedol analytický tím Poštovej banky. Eurostat však uplatňuje rovnakú metodiku pri dátach za všetky krajiny, a preto sú údaje porovnateľné. Priemerná čistá mesačná mzda zamestnaného Slováka vlani dosiahla 665 EUR a bola tak v rámci porovnávaných krajín 7. najnižšia. Najmenej mesačne zarobia Bulhari, ktorých čistá mesačná mzda dosahuje v priemere len 325 EUR. To je dokonca menej, ako si na účte nájde Slovák pracujúci za minimálnu mzdu. Tá je aktuálne na úrovni 380 EUR v hrubom. Menej ako 400 EUR v čistom mesačne zarobil aj priemerný Rumun a menej ako 500 EUR aj priemerný Litovčan. Tieto údaje sú ale ešte za rok 2013. Menej ako na Slovensku sa zarába aj v susednom Poľsku a Maďarsku.

Priemerná hrubá mzda zamestnanca v Poľsku je približne o „dvacku“ nižšia ako u nás, čistá mzda je nižšia o cca – 30 EUR. V prípade Maďarska sú však tieto rozdiely priepastnejšie. Hrubý plat priemerne zarábajúceho Maďara je asi o – 50 EUR nižší ako u Slováka, v čistom si však nájde menej až o približne – 130 EUR. Maďarskí zamestnanci totiž čelia oproti tým slovenským vyššiemu daňovo-odvodovému zaťaženiu. Na druhej strane, v Českej republike sú čisté platy v prepočte na eurá rádovo o šesťdesiat eur vyššie ako u nás. Priemerná čistá mesačná mzda v Česku vlani dosiahla 726 EUR. V rebríčku nad nami, no s čistou mzdou do tisíc eur, sa okrem Čechov ocitli ešte aj Chorváti, Estónci a Slovinci. Spomedzi našich susedov majú najvyššie platy Rakúšania.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Priemerná čistá mesačná mzda v Rakúsku vlani dosiahla 2 320 EUR. Ani rakúske príjmy sa však „nechytajú“ na zárobky v ďalších krajinách západnej a severnej Európy. Spomedzi krajín Európskej únie sa „v čistom“ najviac zarába v Luxembursku, a to až 3 188 EUR. Nasleduje Švédsko s priemerným čistým zárobkom 2 826 EUR a Veľká Británia s platom 2 810 EUR. Priemerné čisté mzdy sú teda v týchto krajinách až viac než 4 – násobne vyššie ako u nás. Absolútnou jednotkou nášho rebríčka sú zamestnanci vo Švajčiarsku. V tejto európskej ekonomike vlani prekročila priemerná hrubá mesačná mzda hranicu 6 tisíc EUR, čo v čistom predstavovalo až 5 131 EUR mesačne. Priemerná čistá mesačná mzda v žiadnej inej krajine nepokorila 4 tisíc EUR, hoci Nórom k jej dosiahnutiu chýbalo už len 150 EUR. A koľko sa zarába za oceánom? V USA vlani dosiahol priemerný čistý mesačný zárobok v prepočte 2 361 EUR a v Japonsku 2 269 EUR. Nezabúdajme ale, že pri porovnávaní miezd je potrebné vždy brať do úvahy aj druhú stranu mince, a tou sú cenová úroveň v krajine a náklady na život. A tie sú v západných ekonomikách vyššie ako u nás. Najdrahšie sa pritom žije na severe Európy, predovšetkým v Dánsku, Švédsku, Luxembursku, či vo Fínsku.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Reálne mzdy poklesli. Výhľad sa s klesajúcou infláciou zlepšuje

Priemerná nominálna mzda Slovákov sa v prvom štvrťroku zvýšila o 9,5 %. Toto tempo rastu je jedno …

Consent choices