Úpadok Západu a vznik nových impérií

Nielen história, ale aj moderná doba je plná vznikajúcich a zanikajúcich impérií.

Po prvej svetovej vojne skolabovalo Rakúsko-Uhorsko, cárske Rusko, Nemecká a Osmanská ríša. Netrvalo dlho a v Európe a Ázii vyrástli nové ríše, ktoré v krátkej dobe ovládli rozsiahle územia.

Taliansko pod vedením Benita Mussoliniho obsadilo severnú Afriku. Nemecko ovládli nacisti a vyhlásili vznik Tisícročnej ríše. V Ázii vpadlo militantné Japonské cisárstvo do Manžuska a začalo čínsko-japonskú vojnu. Na troskách cárskeho Ruska vyrástol Sovietsky zväz a krátko po svojom vzniku obsadil Pobaltie a územie južného Fínska.

Tri z týchto nových impérií rozpútali druhú svetovú vojnu, v ktorej zahynulo viac ako 45 miliónov ľudí. Niektorí historici hovoria až o 60 miliónoch obetí. Kým vojna definitívne skončila, zrútili sa Taliansko, Japonsko a nacistické Nemecko. Sovietske komunistické impérium pretrvalo, zosilnelo a v nasledujúcich rokoch ideologicky a vojensky ovládlo takmer štvrtinu sveta. Málokto predpokladal kolaps Sovietskeho zväzu v deväťdesiatych rokoch.

Po páde Sovietskeho zväzu sa naivne očakávalo, že sa liberálna demokracia – historicky najspravodlivejší politický systém – postupne rozšíri do celého sveta a nastane „koniec dejín“. Ľudia dúfali, že rovnako, ako sa vyvíja civilizácia a naše poznanie, sa rovnako vyvíjajú aj politické systémy – smerom od tyranie k slobode. Od starovekých otrokárskych štátov, cez monarchie až k demokraciám.

Napriek logike, ktorou by sa mali dejiny uberať, demokracia slabne. Podľa historika V.D. Hansona práve ľahostajnosť a úpadok Západu spôsobili, že sa nachádzame v dobe vzniku nových impérií. Vznikajúce impériá majú niekoľko spoločných menovateľov: Všetky sú anti-demokratické. Všetky sú násilnícke. Všetky využívajú oslabenie západnej dominancie a pasivitu USA.

Iránska teokracia ovláda prostredníctvom svojich agentov časti Sýrie, Iraku, Libanonu a čoskoro bude ovládať aj časti Jemenu. Pravdepodobne je len otázkou času, kedy sa z Iránu stane jadrová veľmoc.

Ruský prezident Vladimír Putin považuje pád Sovietskeho zväzu za najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia, hrozí jadrovými zbraňami a sníva o obnovení Ruského impéria. Ruská armáda obsadila Krym a bojuje po boku separatistov na východe Ukrajiny. Niekoľko rokov dozadu obsadilo Rusko časť Gruzínska a už roky poskytuje podporu separatistom v Moldavskom Podnestersku.

Turecký vodca Recep Tayyip Erdogan sníva o oživení Osmanskej ríše a v krajine pomaly dusí demokraciu a sekulárny štát.

Na území Iraku a Sýrie silnie nový Islamský štát. So stredovekou brutalitou vykonáva etnické čistky, verejne popravuje svojich odporcov a usiluje o obnovenie arabského Chalifátu.

Z rastúcej moci Číny, ovládanej čínskou komunistickou stranou, majú obavy takmer všetci jej susedia.

Zostáva len dúfať, že vznik nových impérií nie je len predohra k ďalšiemu celosvetovému konfliktu, ako tomu bolo pred druhou svetovou vojnou…

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

spotrebice

Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Máte pokazenú práčku, mixér, či telefón a radi by ste si ho dali opraviť? Lenže …

Consent choices