Opät prišiel menší šok – Grécko nezaplatilo splátku 300 miliónov eur pre MMF

V prvý júnový piatok prišiel menší šok – Grécko nezaplatilo splátku 300 miliónov eur pre MMF. Miesto toho požiadalo a spojenie štyroch júnových splátok do jednej veľkej, splatnej na konci júna. Mimoriadne neštandardný krok, ale pravidlá MMF ho umožňujú.

Pokladnica je prázdna, ale 300 miliónov by ešte dokázali naškriabať. Vláda rozhodla inak. Pomohol jej k tomu upravený reformný plán ponúknutý veriteľmi, ktorý grécka vláda odmietla ako urážku. Po štyroch mesiacoch nekonečného naťahovania je tu Tsiprasov posledný bluf v tomto dejstve. Demonštrácia odhodlania neustúpiť, ktorú chcú vraj podporiť aj predčasnými voľbami, ak bude treba.

Ako by rokovania veriteľov s Gréckom neboli už tak prekérne, komplikujú sa ešte viac. Najvyšší grécky správny súd rozhodol o nezákonnosti škrtov (o 5-15 %) v dôchodkoch nad 1000 € mesačne, ktoré sa zaviedli v roku 2012 a dotýkajú sa 800 000 (!) dôchodcov. Výnimkou sú len dôchodky zamestnancov verejnej správy. Vláda bude musieť nájsť dodatočných 1-1,5 miliardy eur na ich zvýšenie. Jediným šťastím je, že úprava nie je retroaktívna, teda dôchodky sa nemusia doplatiť spätne.

Grécku sa tým ďalej skomplikuje katastrofálna rozpočtová situácia. Naviac to môže byť ďalším problém pri jednaniach s veriteľmi, ktorí požadujú ešte ďalšie úpravy dôchodkového systému. Správy z vyjednávaní sú zatiaľ tradične zmiešané. Po tom, čo Gréci pred týždňom odmietli ich návrh, veritelia zase obratom hodili do koša návrh gréckych reforiem z pondelka. Nepomohlo ani následné stretnutie Tsiprasa s Merkelovou a Hollandem. V pláne sa objavil ďalší inovatívny nápad ministra financií Varoufakisa, ktorý naznačil ďalší možný scenár. Grécke verejné financie by sa dalo poštuchnúť zase o pár mesiacov vpred, keby ECB (ktorej má Grécko počas letných prázdnin splatiť dlhopisy za zhruba 7 miliárd eur) tieto dlhopisy vymenila s Eurovalom za jeho dlhopisy.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices