Monika Smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Ak by Británia odišla z EÚ, vyšlo by ju to draho!

Európska únia musí pristúpiť na nezvratné zmeny! Vyhlásil to britský premiér Cameron, inak Británia odchádza z Únie a v súčasnej podobe sa rozpadne. A tými zmenami majú byť napríklad mnohé sociálne obmedzenia. Mnohí Slováci by mohli prísť o sociálne dávky, či napríklad podporu v nezamestnanosti. Z Bruselu sa aj preto na Camerona valí spŕška kritiky. Dokonca ho nazývajú nacionalistickým podliakom a zbabelcom.

Referendum bude

Referendum o vystúpení Británie z Európskej únie bude tak či tak. A dovtedy chce britský premiér David Cameron vyjednať od Bruselu mnohé ústupky. A jedným z nich je napríklad obmedzenie sociálnych dávok. „Slováci, ktorí sa presťahujú do Veľkej Británie by nemali okamžite od prvého dňa nárok na dávky v nezmestnanosti, na materské dávky a podobné rôzne sociálne výhody,“ vysvetľuje Martin Vlachynský z INESS.

Najskôr práca, potom pláca

Všetko by si najskôr museli odpracovať. Zatiaľ sa hovorí o tom, že minimálne pol roka. Tiež by tým chcel obmedziť voľný pohyb ľudí v Únii. Vzťahoval by sa na tie krajiny únie, kým sa ich ekonomika výrazne nepriblíži tej britskej. Týkalo by sa to teda aj Slovenska. A aj za tento „nápad“ si vyslúžil z Bruselu spŕšku kritiky. „Stanovisko britského premiéra Davida Camerona dáva o ňom obraz ako o nacionalistickom podliakovi a zbabelcovi, ktorý útočí úplne na základné hodnoty EÚ,“ hovorí europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

David Cameron ale reformy presadzuje: „Naozaj sú tu takí, tu a hocikde v Únii, ktorí hovoria, že to, do čoho sme sa pustili je nemožné? A ja sa pýtam prečo, nie?“ Občania Únie, ktorí by navyše prišli do Británie a do pol roka by si nenašli prácu, stratili by povolenie na pobyt. „Tí Angličania vždy mali také to ostrovné chovanie, že „my tu na ostrove“ a toto je len výsledok tohto ich vnímania,“ hovorí europoslanec Richard Sulík.

Nebude to zadarmo

Europoslanci ale už teraz Británii odkazujú, že ak Úniu opustia, nebude to zadarmo. „Až 40 % ich vývozu tvorí export do EÚ. Akékoľvek prípadné výhody z bezcolnej zóny voľného obchodu sa budú len veľmi ťažko presadzovať v ďalších členských štátoch,“ vysvetľuje pre EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Monika Smolková.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices