sulik
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO © European Union- EP.

Richard Sulík o utečeneckej kríze: Celá západná Európa je bezradná

Europoslanec Richard Sulík, člen skupiny Európski konzervatívci a reformisti sa pre Európske noviny vyjadril, ako vníma súčasnú situáciu okolo utečeneckej krízy.

Aký je Váš názor na politiku, ktorú v oblasti riešenia utečeneckej krízy presadzujú predseda Európskej Komisie Jean Claude Juncker a predseda Európskej Rady Donald Tusk?

Celá západná Európa je bezradná. Vopred o niektorých riešeniach totiž prehlásili, že sú tabu. Mám však dojem, že bez týchto riešení sa migračnú krízu vyriešiť nepodarí. Konkrétne mám na mysli, že tabu je napríklad postaviť plot a uzavrieť hranice, tabu je vybudovať v severnej Afrike veľký prijímací tábor a podobne. Keď teda takto vylúčia kvalitné a funkčné riešenia, potom sa nemôžu čudovať, že sa kríza nevyrieši. Migračná kríza je vážna a veľká vec.

Ako hodnotíte to, že sa zriaďujú hotspoty až teraz?

Je najvyšší čas, Európska únia tu už stratila niekoľko cenných mesiacov. Takmer šesť mesiacov sme sa motali dokola a jediné, čo pán Juncker dokázal vymyslieť, bolo vnucovať povinné kvóty. Až teraz sa však dostávame k riešeniam, ktoré by aj mohli fungovať a jedným z nich sú hotspoty. Otázkou je, kde majú byť tieto hotspoty umiestnené. Vo vnútri EÚ, alebo vonku za hranicami? Treba si uvedomiť, že ak budú vo vnútri, tak tých žiadateľov  o azyl tam budeme musieť držať násilím. Ak by však boli takpovediac pred bránami EÚ tak ich tam držať nemusíme a to je podstatný rozdiel.

V tomto roku sa podstatne navýšil aj rozpočet pre agentúru Frontex, ktorá má zabezpečovať ochranu vonkajších hraníc EÚ, ako tento krok vnímate Vy?

Ak si dobre spomínam, tak rozpočet minulý rok bol 100 miliónov eur. Tento rok sa znásobil na 300 miliónov eur, avšak to je len kvapka v mori, to je nič. Pre porovnanie, na poľnohospodársku politiku dávame takzvané agrodotácie v hodnote aj 60 miliárd eur. Agentúra Frontex nemá šancu s takým smiešnym rozpočtom efektívne chrániť hranice. Je potrebné zosekať nezmyselné agrodotácie a navýšiť rozpočet pre Frontex, aby mohla chrániť vonkajšie hranice poriadne. Ak to totiž robiť nebude, tak sa bude diať to, čo vidíme teraz, keď si štáty ako Taliansko či Grécko majú chrániť hranice sami a nerobia to. Tým pádom dochádza k obrovskému prívalu migrantov a taktiež sa zvyšuje ich utrpenie. Teraz už býva v noci aj okolo 0 stupňov a rodiny s deťmi musia mrznúť niekde vonku v daždi a zime bez základných vecí ako sú voda, potraviny či lekárska starostlivosť. Toto je humanitárna katastrofa, do ktorej sa EÚ rúti preto, lebo dopredu odsudzuje niektoré riešenia ako tabu.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Ako vnímate fakt, že Viktor Orbán v Maďarsku stavia plot proti utečencom?

Ak agentúra Frontex nebude schopná chrániť účinne vonkajšie hranice EÚ, tak jednotlivé štáty pristúpia k tomu, že si budú svoje hranice chrániť samé a Orbán s tým už začal. Už od začiatku bol za to síce kritizovaný, ale Maďarsko teraz nemá na krku problém s utečencami. To bude robiť čoskoro každá jedna krajina a bude to závisieť len od toho, ako dlho im bude trvať si uvedomiť , že celoeurópske riešenie je v nedohľadne.

Čo si myslíte o finančnej dotácii pre Turecko určenej na riešenie utečeneckej krízy?

Myslím si, že je to krok správnym smerom. Dať Turecku peniaze aby vybudovalo na svojom území centrálne tábory kde budú ľudia čakať na posúdenie ich žiadosti o azyl je určite správne riešenie.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Richard Sulík.

O dom

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices