Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslankyňa Smolková o zrušení roamingu: Zvíťazil zdravý rozum nad lobistami

Poslanci Európskeho parlamentu hlasovali o zrušení roamingových poplatkov už dva roky. Teraz vieme, že 15. júna 2017 budú poplatky zrušené. Dovtedy bude platiť akési medziobdobie, počas ktorého budú operátori môcť postupne znižovať poplatky.

Čo hovoríte na aktuálnu tému, schválenie zrušenia roamingu?

Som veľmi rada, že v Európe zvíťazil zdravý rozum nad lobistickými skupina nadnárodných telekomunikačných korporácií. My ako poslanci Európskeho parlamentu sme sa už niekoľkokrát zaoberali touto témou, niekoľkokrát sme schválili túto tému, aby sadzby pri telefonovaní cez hranice neboli rozdielne. Po dvoch rokoch sa nám to konečne podarilo a dobrá správa pre všetkých užívateľov je, že 15. jún 2017 je záverečný termín, kedy sa roamingové poplatky zrušia a bude jednotná sadzba bez ohľadu na to, kde telefonujeme.

Je ten dátum už definitívny?

Je to definitívne, aj keď musím povedať, že som očakávala skorší dátum. Je to ale kompromisný dátum. Určili sme ešte nejaké medziobdobie. Od apríla 2016 sa bude uplatňovať medziobdobie, kedy operátori budú musieť znížiť poplatky až štvornásobne a oni si určia ako to budú znižovať. Cieľom je, aby to nebolo nárazovo 15. júna 2017. Majú niečo viac ako rok aby postupne zavádzali znižovanie poplatkov až do úplného zmiznutia.

Ak sa na to pozrieme z pohľadu korporácií, tak vieme, že ak niečo poskytujú zadarmo, tak niekde musia tie peniaze získať. Nie je to riziko?

Ja si myslím, že telekomunikačné korporácie mali síce obrovské zisky, ktoré sa teraz znížia, ale to množstvo užívateľov a možné častejšie volania, keďže si prekročením hraníc nebudeme musieť kontrolovať spotrebu, nakoniec pokryjú ich straty a budú na tom možno aj lepšie.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Spomenuli ste prechodné obdobie, kedy sa roaming bude znižovať. Záleží to na každej spoločnosti či bude poplatky zrušovať postupne alebo naraz?

Áno, záleží to na každej spoločnosti. Majú strategické plány, rôzne výhody, zľavy, úľavy, rôzne akcie, takže sa musia popasovať s tým, ako to urobia. Myslím si, že to budú znižovať postupne, aby zistili, či sa im znížia zisky. Myslím si, že je to zbytočná obava. Je jasné, že ľudia pri nekontrolovaných službách s vedomím, že nezaplatia viac budú slobodnejšie využívať služby a možno aj dobehnú tie poplatky.

Ak hovoríme o roamingových službách myslíme tým telefón, sms aj dáta?

Áno, tu ešte treba povedať dobrú správu pre každého kto  používa internet, že obavy o tom, že sa dáta budú sťahovať pomalšie na úkor tých, ktorý si to nejakým spôsobom zaplatia sú neoprávnené. Zamietli sme to a podporili sme zachovanie otvoreného internetu stanovením určitých pravidiel sieťovej neutrality, čo je dôležitá správa pre koncového užívateľa.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková.

O vik

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení medzi EÚ a …

Consent choices