Francúzsky prezident Hollande sľúbil zničiť Islamský štát

PARÍŽ – Francúzsko urobí všetko pre zničenie „armády fanatikov“ zodpovedných za parížske atentáty. Na pietnom akte na uctenie 130 obetí teroristických útokov z 13. novembra v parížskej Invalidovne to uviedol prezident Francois Hollande.Okrem prezidenta sa pietnej spomienky zúčastnilo približne 2 600 smútočných hostí, vrátane preživších a pozostalých po obetiach.

„Sľubujem, že Francúzsko urobí všetko pre to, aby zničilo armádu fanatikov, ktorá je zodpovedná za tieto zločiny,“ uviedol Hollande na adresu radikálov z Islamského štátu. Zopakoval taktiež, že útoky v Paríži považuje za vyhlásenie vojny.

Francúzsko sa nebude meniť

Francúzsko sa ale pre ohrozenie terorizmom nebude meniť a zostane také, aké ho milovali tí, ktorí pri atentátoch zahynuli, dodal prezident. Francúzi podľa neho nepodľahnú „ani strachu, ani nenávisti“.

Na počiatku aktu pred príhovorom hlavy štátu zaznela Marseillaisa. Štátna hymna, ktorá sa pre mnohých Francúzov v posledných dňoch stala symbolom odporu proti terorizmu, ale aj šansón belgického speváka Jacquesa Brela. Následne prečítali mená všetkých 130 obetí.

Okrem Hollanda, členov vlády a parlamentu sa spomienky zúčastnili taktiež bývalý prezident Nicolas Sarkozy, parížska starostka Anne Hidalgová, ale aj predsedkyňa krajne pravicovej Národnej fronty Matine Le Penovej.

Pozostalí akciu odmietli

Niektorí pozostalí sa ale pietneho aktu odmietli zúčastniť s tým, že vláda neprijala po januárových teroristických útokoch dostatočné opatrenia, aby ďalším atentátom zabránila.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Hollanda už skôr Francúzov vyzval, aby si pri príležitosti dnešného pietneho aktu vyzdobili svoje obydlia štátnymi vlajkami. Záujem o trikolóry bol tak veľký, že ho výrobcovia a predajcovia neboli schopní uspokojiť. Veľa ľudí si ich preto vytlačili na papier. Na sociálnej sieti Twitter sa pod hashtagmi #FiersdelaFrance či #hommagenational objavili aj nápaditejšie spôsoby, ako sa vyrovnať s nedostatkom trikolór. Napríklad pomocou bielej, modrej a červenej igelitovej tašky.

130 ľudí zomrelo

Teroristické útoky z 13. novembra si vyžiadali okrem 130 obetí na životoch taktiež viac než 350 zranených. Teroristi zaútočili v okolí štadiónu Stade de France na predmestí Saint-Denis, kde priateľské futbalové stretnutie s Nemeckom sledoval ak prezident Hollande, na reštaurácie, kaviarne a na koncertnú sieň Bataclan. Práve v tomto klube zomrelo najviac, 89, obetí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices