SDKÚ-DS: Nerobme z držiteľov zbraní potenciálnych teroristov

Bruselská myšlienka obmedziť dostupnosť zbraní je len pseudoriešením skutočného problému. Ten predstavujú pašeráci zbraní, nie ľudia, ktorí prešli psychologickým vyšetrením.

„Automatické zbrane sú u nás, ale aj v  ďalších krajinách európskych zakázané od 2. svetovej vojny. Všetky, ktoré sa dostali do rúk teroristom, prešli rukami pašerákov. Brusel by mal konečne prestať obťažovať slobodných ľudí. Tak ako mal spolu s vládami už na jar zasiahnuť proti pašerákom ľudí, tak aj dnes by mali európski úradníci spolu s národnými politikmi koordinovať svoje kroky proti pašerákom zbraní,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Ak by prešla myšlienka výrazného obmedzenia dostupností zbraní, bolo by to jednoznačným víťazstvom teroristov. Tento nápad robí z každého držiteľa legálnej zbrane, vrátane zberateľov či poľovníkov, potenciálnu hrozbu pre spoločnosť. To považujeme za neospravedlniteľné.

„Nikto sa neodváži tvrdiť, že povedzme milión obyvateľov Švajčiarska je potenciálnou hrozbou pre spoločnosť či Európu. Všetci Švajčiari, ktorí absolvovali vojenskú službu  majú automaticky doma guľovnicu. Musia pritom samozrejme dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia. Žiaľ, v Bruseli sa s teroristickými hrozbami chcú opäť vysporiadať po svojom. Reštrikcie majú pocítiť bežní ľudia a nie pašeráci či podsvetie,“ doplnil predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

K streľnej zbrani je nutné vždy pristupovať ako k zbrani, ktorá môže zraniť alebo usmrtiť človeka. Práve preto sú na Slovensku už dnes veľmi prísne podmienky na jej získanie a držbu. Napriek tomu skutočne dochádza k ojedinelým tragédiám, ktoré však nie sú terorizmom.

SDKÚ-DS je však presvedčená, že nie je možné hádzať všetkých držiteľov zbraní do jedného vreca. Na eliminovanie rizika, že sa streľné zbrane dostanú do rúk radikálom a extrémistom je nutné pretrhať a zlikvidovať pašerácke siete.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices