Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 47. týždňa 2015

Taliansko zachraňuje vybrané banky

FÍNSKO: Fínsky parlament budúci rok otvorí rozpravu o možnom vystúpení z eurozóny. Rozhodnutiu predchádzala petícia, pod ktorú stúpenci odchodu krajiny z menovej únie získali 50 tis. potrebných podpisov. Po overení podpisov začiatkom budúceho roka sa v nasledujúcich mesiacoch uskutoční parlamentná rozprava, uviedla poslankyňa parlamentu. Fínsko vstúpilo do menovej únie k 1.1.1999 v skupine jedenástich zakladajúcich krajín. „Odchod krajiny z eurozóny je veľmi nepravdepodobný, diskusia však odráža hlbokú frustráciu voličov v čase, kedy sa fínska ekonomika nachádza už tretí rok v recesii,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

POĽSKO: Nová poľská vláda chce, aby sa centrálna banka pri zlepšení dostupnosti úverov inšpirovala programom dlhodobých refinančných operácií [LTRO] Európskej centrálnej banky. V prvom prejave po vymenovaní do funkcie to uviedla premiérka Szydlová. Vicepremiér pre ekonomiku Morawiecki spresnil, že rozhodnutie o tom, či a v akom rozsahu program zaviesť, je v rukách nezávislej centrálnej banky. Začiatkom budúceho roka sa ale končí mandát ôsmim z desiatich členov rady pre menovú politiku poľskej NBP. Ich nástupcov určí parlament kontrolovaný stranou Právo a spravodlivosť [PiS] v spolupráci s prezidentom Dudom, ktorý je blízkym spojencom vládnej strany. Ekonomický expert PiS a zároveň aj minister financií minulý mesiac uviedol, že ambíciou jeho strany je, aby centrálna banka krajiny počas nasledujúcich 6 rokov investovala do ekonomiky 350 mld. PLN. Program má podľa neho zabezpečiť zrýchlenie hospodárskeho rastu na 5 % zo súčasných 3,5 %. Banka sa ale s touto myšlienkou nestotožňuje. Podľa nej Poľsko nepotrebuje podporiť hospodársky rast lacnými úvermi. Podľa člena rady pre monetárnu politiku podobné opatrenia v iných európskych krajinách nepriniesli želaný efekt. Dodal, že v Maďarsku, ktoré zaviedlo takýto program, sa zdroje centrálnej banky nevyužili efektívne, kým vo Veľkej Británii bol dopyt po takýchto úveroch nepatrný.

RUSKO: Ruský minister hospodárstva Uljukajev minulý týždeň vyhlásil, že ruská vláda rozhodla, že zavedie zákaz dovozu potravín z Ukrajiny s účinnosťou od 1. januára. Ruský premiér Medvedev ešte v auguste uviedol, že Moskva zakáže import potravín z Ukrajiny od roku 2016, ak začne platiť ekonomická asociačná dohoda medzi Kyjevom a Európskou úniou.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

TALIANSKO: Taliansko cez víkend odštartovalo nový systém záchrany štyroch menších bánk. Záchrana bude pod vedením talianskej centrálnej banky a bude stáť 3,6 mld. EUR. Náklady ponesie nový národný záchranný fond, do ktorého prispeli zdravé banky. Záchrana bánk tak nebude na pleciach daňových poplatníkov. Taliansko chce banky zachrániť ešte pred začiatkom januára. Vtedy totiž do platnosti vstúpia pravidlá, podľa ktorých budú musieť pred použitím verejných prostriedkov na pomoc banke znášať straty najprv držitelia vkladov nad 100 tis. EUR, akcionári a majitelia cenných papierov. Podľa plánu avizovaného v nedeľu sa straty dotknú akcionárov a niektorých držiteľov cenných papierov, nie však majiteľov vkladov. Talianska centrálna banka zároveň uviedla, že v uplynulých mesiacoch Taliansko predložilo sériu ďalších opatrení na záchranu problémových bánk. Brusel však všetky odmietol s tým, že ide o ilegálnu štátnu pomoc.

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices