klus
Tímlíder SaS pre politický systém a zahraničnú politiku Martin Klus. PHOTO: archív SaS.

Martin Klus: Kde sa dvaja bijú, prehráva Európa

Utorňajší incident na turecko-sýrskom pomedzí môže byť ďalšou prehrou Európy. Pokračovanie sýrskej občianskej vojny, prípadne jej rozšírenie na regionálny konflikt Rusko – Turecko, či dokonca Rusko – NATO totiž vyvolá ešte väčší exodus ľudí z regiónu, ktorého priame dôsledky bude niesť primárne Európa.

A nielen to. Oddialenie procesu demokratizácie Sýrie, predstavuje zároveň priame ohrozenie bezpečnostných, politických a ekonomických záujmov Európskej únie z viacerých dôvodov. Vrazenie klinu do formujúcej sa protiteroristickej koalície, ktorej cieľom má byť likvidácia hydry, ktorú reprezentuje Da’iš (tzv. islamský štát), totiž zároveň znamená vytvorenie ďalšieho priestoru pre teror nielen v Európe. Malo by tak byť v bytostnom záujme všetkých zainteresovaných, aby likvidácia nositeľov ideológie nenávisti – teroristov, dostala prednosť pred žabomyším spormi, ktoré vytvárajú podhubie pre jej expanziu.

V tomto duchu je potrebné z pozície Európskej diplomacie rázne osloviť predstaviteľov Ruskej federácie, ale aj Turecka. Ostentatívne porušovanie medzinárodného práva,  destabilizácia susedných krajín, ale aj vstupovanie či približovanie sa do vzdušného priestoru pobaltských krajín, Nórska, Turecka a Veľkej Británie, totiž nesmú mať u perspektívneho spojenca žiadne miesto. Rovnako tak znásilňovanie slobody slova a občianskych práv, či podpora pochybných organizácií bojujúcich v Sýrii proti krutovláde prezidenta Asada, resp. zneužívanie aktuálnych politických udalostí k posilňovaniu moci vlastného prezidenta, musia byť v členskej krajine NATO a kandidátskej do EÚ rázne odmietnuté.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Politický a možný vojenský konflikt medzi cárom Putinom a sultánom Erdoganom môže byť podhubím ďalších kríz oslabujúcich Európu. Je preto nepochopiteľné, že európska diplomacia spí. Nekoná, čím len dokazuje pokračujúcu nefunkčnosť údajne spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ. Ak to teda myslíme s ochranou Slovenska ako členskej krajiny EÚ vážne, je čas otvoriť vážnu diskusiu o jej podobe a budúcnosti.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Martin Klus, politológ a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices