Putin zverejnil sankcie proti Turecku: zákaz práce, dotácií, dovoleniek aj víz

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyhlásil sankcie proti Turecku ako odvetu za zostrelenie ruského bombardéra tureckou armádou. Podľa agentúry TASS bude obmedzený dovoz tureckého tovaru, v Rusku nebudú zamestnávaní tureckí občania a turecké firmy nebudú dostávať ruské zákazky. Dopravné spojenie bude obmedzené. Od januára bude pozastavený bezvízový styk.

Podľa Putinovho dekrétu bude zakázaný dovoz určitého tovaru z Turecka, ktorého zoznam má vypracovať ruská vláda. Turecké firmy pôsobiace v Rusku nebudú mať prístup k ruským zákazkám alebo nebudú môcť podnikať v určitých odboroch. Od januára budúceho roka strácajú tureckí občania možnosť získať v Rusku prácu. Od 1. januára bude pozastavený bezvízový styk.

Putin tiež rozhodol, že ruské letecké spoločnosti nebudú smieť ponúkať zájazdy do Turecka. Charterový letecký prevádzka sa zastaví. Turecko bolo doteraz spolu s Egyptom najobľúbenejšou turistickou destináciou Rusov.

Zvýšená kontrola

Postihnutá bude aj doprava, vláda má na pokyn prezidenta posilniť kontrolu tureckých autodopravcov na ruských cestách. Dôvodom je podľa dekrétu „zaistenie bezpečnosti“. Tú má vláda za úlohu vo zvýšenej miere zabezpečiť aj v Čiernom a Azovskom mori.

Ruský prezident sériou odvetných opatrení reaguje na zostrelenie ruského bombardéra Su-24 tureckou armádou na sýrsko-tureckej hranici, ku ktorému došlo minulý utorok.

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Ospravedlnenie Turecka

Ruská armáda už poslala do Sýrie batériu moderných protilietadlových rakiet S-400 a presunula k sýrskym brehom raketový krížnik Moskva. Odvetné opatrenia, ako o nich informovala agentúra TASS, majú dočasnú platnosť. Dĺžka ich platnosti sa v dekréte neuvádza. Dôvodom sankcií je podľa oficiálnej správy „ochrana občanov Ruskej federácie od zločinného či iného protiprávneho konania“.Ruské sankcie prišli napriek tomu, že v sobotu popoludní sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ospravedlnil za utorkové zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24, ktoré vyhrotilo vzájomné vzťahy oboch krajín. Podľa Erdogana by bolo lepšie, keby k incidentu vôbec nedošlo.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices