klus
Tímlíder SaS pre politický systém a zahraničnú politiku Martin Klus. PHOTO: archív SaS.

Martin Klus: Žiadame USA o rovnaký meter na každého

Spojené štáty americké majú jedinečnú príležitosť dokázať, že to s ochranou ľudských práv, ku ktorým patrí aj sloboda vyznania, myslia univerzálne a nie selektívne. V 21. storočí je totiž absolútne neakceptovateľné, aby predmetom trestného tribunálu bolo náboženské založenie človeka. To, či niekto verí alebo neverí v boha, je jeho súkromnou vecou. Preto akákoľvek spoločnosť je povinná znášať aj to, ak občania v rámci slobody prejavu bez toho, aby vyzývali k páchaniu násilia, svoj vzťah k viere, k bohu či cirkvám verejne vyjadrujú, hoc aj kriticky.

Rozsudok trestu smrti, ktorý nad palestínskym  básnikom Ašrafom Fajádom vyniesla Saudská Arábia, je v totálnom protiklade s modernou západnou tradíciou, ktorá sa sformovala na platforme náboženskej tolerancie, prirodzených ľudských práv, občianskych slobôd a sekularizmu. Pochopenie pre kultúrne rozdiely ako základný pilier slobody a rozvoja západnej civilizácie, samozrejme nikomu nemožno vnucovať, ale v tomto prípade sa nedá inak. Z trestu smrti pre palestínskeho básnika totiž vanie temný európsky stredovek so svojou inkvizíciou, či fašizmus alebo komunizmus so svojimi totalitnými  ideológiami.

Preto je namieste žiadať USA, aby sa podstatene aktívnejšie pridali k tlaku medzinárodnej verejnosti, na svojho spojenca, ktorý dokáže, že to USA myslia s ochranou ľudských práv univerzálne. Je to zároveň najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s kritikou, že túto tému otvárajú len voči svojim politickým oponentom ako je napr. Čína či Rusko.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Zároveň sa tým zabezpečí, aby sa nakoniec Ašraf Fajád vyhol tomuto krutému a neľudskému trestu a že bude prepustený na slobodu. Civilizovaný svet totiž zvlášť dnes potrebuje viac porozumenia a náboženskej tolerancie ako náboženského násilia a krviprelievania. Zostáva nám preto veriť, že Saudská Arábia sa k takémuto civilizovanému svetu aj pod tlakom svojho spojenca i okolitého sveta prihlási.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Martin Klus, politológ a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices