Jana Žitňanská
Jana Žitňanská. PHOTO: archív JŽ.

Jana Žitňanská: Neznesiem pocit, že sme bezmocní

Jana Žitňanská je známa najmä tým, že sa dlhodobo angažuje v pomoci slovenským rodinám s deťmi so zdravotným postihnutím. Situácia detí v iných krajinách jej však tiež nie je ľahostajná. Už pred niekoľkými rokmi sa spolu s manželom a deťmi rozhodla, že si adoptujú jedno africké dieťa na diaľku.

„Bola to pre nás všetkých veľmi emotívna a krásna skúsenosť. Možnosť rozvíjať svoj potenciál, učiť sa a tvoriť je jednou z najväčších príležitostí, aké môžeme v živote dostať. Veľmi sa ma dotýka, keď počúvam o deťoch, ktoré nielen že nemajú prístup k vzdelávaniu, ale ani k základným potrebám akými sú voda, jedlo a strecha nad hlavou,“ hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).

S príbehmi detí z celého sveta je Jana Žitňanská (NOVA) konfrontovaná čoraz častejšie, odkedy je poslankyňou Európskeho parlamentu a členkou Skupiny pre práva detí. Okrem toho, že sa stretáva so zástupcami organizácií, ktorí pracujú priamo v teréne, pripomienkuje ľudskoprávne uznesenia a vystupuje k týmto témam v pléne Európskeho parlamentu.

“Deti žijú v komplikovaných podmienkach po celom svete. Jedna z najhorších situácii je však dnes určite v Nigérií. Extrémistické hnutia Boko Haram zneužíva deti na nosenie bômb ako samovražedných atentátnikov, vystavuje ich sexuálnemu násiliu, otroctvu a mnoho dievčat núti do sobášov. Až 1, 4 milióna detí muselo opustiť svoje domovy, desaťtisíce z nich žijú bez rodičov, nemajú prístup k vode a státisíce z nich ani ku vzdelávaniu. Znie to ako z hororového filmu, ale žiaľ je to realita,” vysvetľuje europoslankyňa Žitňanská (NOVA).

Nigéria čelí útokom zo strany hnutia Boko Haram od roku 2002. Jeho cieľom je zvrhnúť vládu a vytvoriť Islamský štát vrátane zavedenia trestných súdov podľa šarie a zákazu západného vzdelávania. Hnutie útočí na každého, kto nevyznáva ich dogmatickú a extrémnu vieru, bez ohľadu na to či ide o kresťanov alebo moslimov. Od roku 2009 zabilo viac ako 17 000 ľudí.

Medzinárodnému detskému fondu OSN pre pomoc v núdzi pri UNICEF chýba takmer 70% prostriedkov na to, aby mohol deťom v Nigérii poskytnúť adekvátnu humanitárnu pomoc. Situácia je extrémne vážna, nigérijské deti žijú v katastrofálnych podmienkach, a europoslankyňa Jana Žitňanská tvrdí, že je tomu tak aj kvôli nečinnosti slovenskej vlády. „Rozhodla som sa konať, neznesiem pocit, že sme bezmocní,“ vysvetľuje europoslankyňa, ktorá dnes listom vyzve ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby vzhľadom na kritickú situáciu v Nigérii zmobilizoval nevyhnutné zdroje na pomoc Nigérii.

“Slovensko jednou z krajín, ktorá do fondu UNICEF prispieva najmenej a Nigérii sme za posledných päť rokov neposkytli takmer žiadnu humanitárnu a rozvojovú pomoc. A to i napriek tomu, že podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov tvoria Nigérijčania 4. najväčšiu skupinu utečencov, ktorá v období od januára do augusta 2015 prišla do Európy cez Stredozemné more. Skutočne máme záujem riešiť problémy tam, kde vznikajú?”

Okrem výzvy voči ministrovi zahraničných vecí sa Jana Žitňanská (NOVA) v spolupráci s nadáciou Integra rozhodla osloviť aj širokú verejnosť. „Nadácia Integra dnes na môj podnet otvára finančnú zbierku, prostriedky z ktorej budú použité na nákup jedla, vody, hygienických potrieb a školských pomôcok pre nigérijské deti. Aj keď si uvedomujem, že každému z nás je prirodzenejšie pomáhať svojim najbližším, a že aj mnoho Slovákov žije v ťažkých podmienkach, verím, že sa nájdu ľudia, ktorí sa rozhodnú pomôcť. Ak spojíme sily, môžeme pomôcť žiť zmysluplnejší život stovkám detí a zároveň môžeme dať hlbší zmysel tomu svojmu,“ uzatvára Jana Žitňanská (NOVA).

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Do zbierky môžete prispieť zaslaním ľubovoľnej sumy na nasledujúci účet:

IBAN SK50 1100 0000 0026 2747 5658

Variabilný symbol 998, do poznámky prosím uveďte Nigéria.

SWIFT kód banky: TATRSKBX

Adresa banky: Tatra banka, a.s., Hodžovo námestie 3, 811 06 Bratislava

O použití finančných prostriedkov bude Jana Žitňanská informovať po uzavretí zbierky prostredníctvom svojho newslettra. Jeho zasielanie si môžete vyžiadať na e-mailovej adrese: info@janazitnanska.sk

Nadácia Integra

Nadácia Integra už takmer 20 rokov odpovedá na kritické situácie oslabených komunít vo Východnej Afrike a Východnej Európe. Jej cieľom je vytvárať príležitosti pre dôstojný život znevýhodnených, a to podporou osobného, ekonomického, duchovného a sociálneho rozvoja. Prostriedky investuje najmä do vzdelávania detí, praktickej prípravy na zamestnanie a do trvalo udržateľných podnikateľských projektov. V súvislosti so zlepšovaním situácie v Nigérii spolupracuje s organizáciou Tearfund.

Tearfund

Tearfund je britská organizácia, ktorá funguje od roku 1968 a pôsobí v komunitách po celom svete (Afrike, Južnej Amerike, Ázii i Európe). Prostredníctvom svojich aktivít pomáha ľuďom vymaniť sa z chudoby. Zasahuje aj v oblastiach postihnutých prírodnými katastrofami akými sú záplavy, zemetrasenia a hladomory. V Nigérii je aktívna prostredníctvom troch partnerských organizácií, ktoré vysídleným osobám poskytujú psychologickú pomoc a pomáhajú im so zabezpečením potravín, hygienických potrieb a vzdelávacích materiálov.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices