galko
Ľubomír Galko, podpredseda SaS. PHOTO: archív SaS.

Ľubomír Galko: Šírenie neodôvodneného strachu môže viesť k zvýšeniu nacionalizmu

Na Slovensku bol počas uplynulých dní prijatý tzv. „antiteroristický balík“ zákonov. Menila sa dokonca Ústava Slovenskej republiky. Na týchto zmenách participovala vládna strana Smer – SD a opozičná strana Most – Híd. Obzvlášť pri druhej menovanej strany je to tristné.  Od etnickej strany maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku, ktorá sa chce formovať ako zmiešaná a občianska strana, je to neočakávaný krok. Étos občianskosti musí byť u jej voličov vážne narušený.

Posilnenie Policajného štátu, ktoré Robert Fico odštartoval v honbe za preferenciami, dostali teda zelenú. V mene boja proti terorizmu. Samozrejme, je to pseudoboj. To, čo je reálne, je  poškodzovanie občanov, slobody a demokracie.

Samozrejme, že nebudeme mať viac bezpečnosti, nijakým spôsobom sa nezvýšila ochrana obyvateľstva pred terorizmom, ale budeme mať menej slobody. To, čo sa v skutočnosti dosiahlo, je len posilnenie represívnych zložiek štátu bez toho, aby ich nové právomoci boli vyvážené väčšou verejnou kontrolou. Slovensku tak hrozí, že polícia a tajné služby budú vo väčšej miere ako doteraz zneužívané vládnymi politickými silami na svoje ciele.  Pod pláštikom boja s terorizmom tak môžu byť perzekvované nezávislé médiá, opozičné politické strany či rôzni aktivisti. To je prvé riziko.

Je tu však ešte jedno riziko a tým je riziko šírenia nacionalizmu. Nedávny príklad z Francúzska, kedy sa ukázalo, že strašenie občanov a prijímanie zákonov alebo návrhov, ktoré môžu občanov priviesť k nekritickému strachu o svoju bezpečnosť, posilňuje aj extrémistické sily s takzvaným národným programom. Vo francúzskych regionálnych voľbách Marine Le Pen aj so svojou neterou získali v týchto voľbách v dvoch regiónoch viac ako 40%. Toto je reálne riziko, ktoré hrozí aj na Slovensku. Akurát s tým rozdielom, že u nás nacionalistické sily dnes nereprezentujú ani tak fašistické hnutia a politické strany, ktoré sa k tejto ideológii otvorene hlásia, ale reprezentuje ich strana Smer – SD.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Ďalšie riziko je oživenie tzv. „maďarskej karty“, ktorú sme mohli vídať vo voľbách v minulosti. Na sociálnych sieťach sa šíria nepriateľské nálady voči našej maďarskej menšine. Akože „Béla Bugár zradil a Maďari pokrivili slovenskú ústavu“. Toto je veľmi nebezpečné a som presvedčený, že aktéri a stvoritelia nepotrebného a škodlivého tzv. „antiteroristického balíčka“ tento aspekt na Slovensku podcenili. Zostáva len dúfať, že sa nám to všetkým nevypomstí. Lebo ako sa povie, kto seje vietor, žne búrku. A Fico ten už to zasial uragány.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, poslanec NR SR a podpredseda strany SaS

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices