Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslankyňa Smolková: Za šesť rokov v Parlamente sa ešte nestalo, aby sme podozrivému kolegovi nezrušili imunitu

O poslaneckej imunite sa toho veľa nevie. Europoslankyňa Monika Smolková sa vyjadrila, ako to v Európskom parlamentu funguje, ak je niektorý z poslancov podozrivý z trestného činu a načrtla tiež význam imunity pre poslancov v členských štátoch.

Ako funguje imunita v Európskom parlamente?

My ako poslanci máme imunitu v zmysle všetkých ustanovení o fungovaní Európskeho parlamentu ale platí, že máme takú imunitu, akú majú poslanci národných parlamentov. To znamená, že ak na Slovensku imunita pre poslancov v Parlamente nie je, tak ani ja alebo všetci trinásti slovenskí europoslanci ako poslanci Európskeho parlamentu na Slovensku imunitu nemáme. Iný prípad je napríklad v Grécku, kde grécki poslanci imunitu majú.

Ako sa postupuje pri podozrení z trestných činov, ak majú poslanci imunitu?

Ak existuje nejaké podozrenie zo spáchania trestného činu poslanca Európskeho parlamentu, tak v takom prípade prichádza žiadosť od orgánov činných v trestnom konaní daného štátu o zbavenie imunity. Za šesť rokov mojej praxe v Parlamente sa ešte nestalo, aby prišla žiadosť zo strany štátu a aby sme my ako poslanci nezbavili imunity svojho kolegu. Platí zásada, že pokiaľ je akékoľvek podozrenie zo spáchania trestného činu, je dobré, ak orgány činné v trestnom konaní v danom štáte danú vec vyšetria. Myslím, že je aj v záujme poslanca, aby na ňom neostal tieň podozrenia.

Týkalo sa hlasovanie o zrušení imunity aj decembrového pléna?

Na decembrovom plenárnom zasadnutí sme mali dva takéto prípady, ktoré sa týkali gréckych poslancov. Jeden, v čase, keď ešte nebol poslanec nevyplatil mzdu svojmu bývalému zamestnancovi a druhý bol redaktor televízneho spravodajstva, na ktorého bolo podanie pre trestný čin urážky na cti. Je dobré o tom vedieť, pretože sa ľudia zle pozerali na to, že poslanec má nejaké výsady a imunitu. Nebolo dôsledne vysvetlené prečo je dobrá imunita.

Získa poslanec, o ktorého zbavenie imunity sa žiada, nejaký priestor na vyjadrenie?

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Je to skôr automatický proces, aj keď vyjadriť sa môže. Skôr má priestor na mandátovom či imunitnom výbore ako na pôde Parlamentu, pretože tam prijímajú uznesenie. To následne posúvajú Európskemu parlamentu. V Parlamente priestor na diskusiu nie je, ide o automatické zbavenie imunity. Hlasujeme dokonca iba zdvihnutím ruky. Keď predsedajúci vidí, že veľká väčšina je za, tak sa imunita zruší. Je to v záujme náš všetkých.

Majú vôbec poslanci Európskeho parlamentu imunitu v niektorých bodoch?

Máme imunitu a výsady používame v každom členskom štáte v takom rozsahu, v akom ju majú poslanci daného štátu. My, trinásti slovenskí europoslanci na Slovensku imunitu nemáme, ale v takom Grécku áno.

Keď ste spomínali, že ste za šesť rokov praxe zbavovali poslancov imunity, hovorilo sa aj o imunite ako takej? Mali  by mať poslanci rovnakú imunitu alebo rozšírenú?

Nehovorilo sa o rozšírení imunity. Určitý priestor na imunitu je daný hlavne preto, že mnohí cestujeme do rôznych členských štátov. Cestujeme cez tri – štyri členské štáty prostredníctvom rôznych druhov dopravy a môže sa čokoľvek stať. Permanentne zasadáme v Parlamente, aby sa nestávalo, že napríklad v prípade jazykových bariér bude poslanec zdržaný v členskom štáte a nestihne zasadnutie. V tom prípade si môžu spísať údaje o poslancovi. V rámci imunity by ma nemali v žiadnom členskom štáte zadržať, kým nie som zbavená imunity v Parlamente.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková.

O vik

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices