beblavy
Miroslav Beblavý, poslanec NR SR. PHOTO: archív MB.

Miroslav Beblavý: Nezahadzujme naše peniaze do koša

Začiatkom tohto roka som objavil  niečo tak drzé, že som nemohol veriť vlastným očiam. Ministerstvo školstva už roky nevie zabezpečiť slovenským žiakom kvalitné učebnice angličtiny a tak ich rodičia musia platiť. Namiesto riešenia tohto skutočne pálčivého problemu však ministerstvo vypísalo tender na elektronické cvičenia z angličtiny za neuveriteľných 20 miliónov eur. Žiaci si teda naďalej budú musieť platiť učebnice, ale dostanú zadarmo predražené cvičenia. Tu však ešte začína tá pravá drzosť. Takéto elektronické cvičenia totiž dodávajú všetci poprední zahraniční vydavatelia už dnes ZADARMO, ak si kúpite ich učebnicu. Štát sa teda rozhodol za obrovské peniaze kúpiť niečo, k čomu už deti štandardne majú prístup na internete zadarmo po zadaní kódu, ktorý dostanú s učebnicou. A aby sa do súťaže mohol prihlásiť len vopred vybraný dodávateľ (spriaznený so SMERom), dalo zároveň ministerstvo podmienku, že inštrukcie pre učiteľov angličtiny musia byť po slovensky, lebo sa vraj ukázalo, že učitelia angličtiny nevedia dobre po slovensky. Čítate správne – učitelia angličtiny nevedia podľa ministerstvo po anglicky a riešenie je v tom, že budú mať všetko po slovensky.

Minister Draxler a ex-minister Pellegrini sa bránili rôznymi výhovorkami, najzaujímavejšie však bolo to, čo novinárom mimo mikrofónu povedali ich ľudia. Priznali, že to nie je úplne najlepšie vynakladanie prostriedkov, ale dodali, že sú to eurofondy a keď sa to neminie takto, tak prepadnú a lepšie aspoň takto ako vôbec.

Táto dilema – či zle minúť alebo nechať prepadnúť – je však úplne falošná. Vláda už priznala, že približne miliarda eur aj tak prepadla. A to ani nehovoríme o stovkách miliónov eur, ktoré sme museli vrátiť a ďalších stovkách, ktoré ešte vracať budeme, na základe porušovanie rôznych európskych pravidiel.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Zlé riadenie verejných financií, ktorého sme svedkami, totiž vedie zároveň aj k neschopnosti mínať, mrhaniu a ešte aj porušovaniu pravidiel. Krajiny, ktoré eurofondy vedia riadiť – spomeniem Poľsko či Estónsko –  tento problém nemajú. Majú aj vysoké čerpanie, aj nepomerne kvalitnejšie projekty. Nie sú to krajiny s nedostižným nemeckým úradníctvom či škandinávskou antikorupčnou kultúrou. Sú to naši susedia a dejinní spolupútnici. Ak to dokážu oni, musíme to vedieť aj my.

Prestaňme zahadzovať peniaze do koša! Myslime na to vždy, keď ideme okolo rozbitej školy alebo nemocnice, keď nás natriasa na rozbitej ceste alebo sa tlačíme v obstarožnom železničnom vozni, jednoducho v každej situácii, keď závisíme na verejných službách a verejných investiciách. Eurofondy sú naše peniaze a pokiaľ nad nimi nemávneme rukou a nenecháme ich hyenám a schránkovým žralokom, môžeme mať zo Slovenska skutočne modernú krajinu. Od Sniny po Bratislavu.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miroslav Beblavý, expert #SIETe na verejné financie

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices