grohling
Branislav Gröhling, expert na stredné a odborné školstvo. PHOTO: archív SaS.

Branislav Gröhling: Kam chodia Slováci študovať a prečo?

S otvorenými hranicami sa pre slovenských študentov otvorili aj nové možnosti štúdia. Čoraz viac Slovákov študuje v zahraničí. Aby sme zabránili výraznému odlivu mozgov, je dôležité pozrieť sa, kde našinci študujú a prečo. Podľa štatistického úradu UNESCO mladí Slováci študujú predovšetkým v piatich krajinách: Česká republika, Maďarsko, Spojené kráľovstvo, Rakúsko a Nemecko.

Tieto krajiny majú niekoľko spoločných znakov. Ich vysoké školy sa v rebríčkoch univerzít umiestňujú vyššie než Slovenské. Napríklad Nemecko má až 35 univerzít v top 500 univerzít sveta. Okrem kvality škôl je ďalším dôvodom na štúdium v zahraničí bezplatnosť alebo nízke poplatky. V Česku aj Rakúsku študujú Slováci bezplatne, V Maďarsku môžu o štátom dotované vzdelanie žiadať a v Nemecku sú poplatky za štúdium pomerne nízke. Spojené kráľovstvo má univerzity spoplatnené, no za to ponúka svetovú špičku. Slováci ale môžu ísť študovať bezplatne do Škótska, kde sa opäť dostať na svetové univerzity

Čo sa týka počtov, v Česku študuje Slovákov najviac – až 24 300, V Maďarsku to je 2 436, v Spojenom kráľovstve 1 379, v Rakúsku 1 085 a v Nemecku 846 študentov. Česko je asi najzaujímavejším prípadom. Spája nás spoločná história aj kultúra a medzi nami prevláda akási súťaživosť. Pre porovnanie, na Slovensku študuje len 5 502 Čechov. Slovenskí študenti v Česku si pochvaľujú lepšiu vybavenosť škôl, prístup pracovníkov a pedagógov, prehľadný informačný systém, alebo otvorenosť voči inováciám. České univerzity sa tiež v svetových rebríčkoch umiestňujú o niečo vyššie než tie slovenské.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Slovákov podľa všetkého v zahraničí lákajú modernejšie a pokrokovejšie školy a lepšia úroveň a ranking univerzít. Na modernizácii škôl a výučby potrebuje Slovensko zapracovať a v súčasnosti len pomaly vidíme isté zmeny. Hoci ostatné krajiny budeme dobiehať ťažko, najlepšie by sme zrejme vedeli konkurovať Čechom. Tí nás ale predbiehajú. Ich investície do školstva sú vyššie ako tie Slovenské (Slovensko zo všetkých uvedených krajín investuje do školstva najmenej) a ich výdavky na študenta sú 1,14-krát väčšie.

Odchod študentov do zahraničia ale vedie k väčšiemu problému: Mladí sa po odchode do zahraničia neplánujú vrátiť na Slovensko. Ako dôvody uvádzajú nízke platy, či politickú situáciu. So starnúcou populáciou Slovensko potrebuje nájsť riešenie, ako nedopustiť, aby mladé mozgy opúšťali krajinu. Jedným rešením by bola väčšia podpora malých a stredných podnikateľov.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices