Európa nie je pekná. Vraciame sa domov, kričia niektorí utečenci

BERLÍN/BAGDAD – Nevhodné podmienky, nekonečný azylový proces, zlé jedlo a frustrácia. Aj týmito slovami opistujú niektorí migranti svoj krátky pobyt v Nemecku. Desiatky z nich sa rozhodli vysnívanú krajinu opustiť a odletieť späť do Iraku.

„Utiekol som do Nemecka, chcel som lepšiu budúcnosť, ale zistil, som, že na falošných sľuboch si ju nemôžem vybudovať. Chýba mi domov, keď prídem do Bagdadu, kľaknem si a pobozkám zem,“ priznal utečenec z Iraku Leith Khdeir Abbas.

„Európa nie je pekná. Chcel som ju vidieť, počas troch mesiacov som ju prešiel celú a teraz idem späť do irackého Kurdistanu,“ dodáva utečenec Segwan Agho.

Takto vyzerá dobrovoľná cesta z Berlína späť do rodnej krajiny, ktorou je Irak.  O azyl v Nemecku požiadalo vlani takmer 30 000 Iračanov, od jesene sa postupne vracajú späť.

Špeciálne lety

Cestovné kancelárie dokonca prevádzkujú špeciálne lety. Kurdi tvrdia, že sú z trojmesačného pobytu v Európe sklamaní. Odľahlo im, až keď pristáli späť na letisku v Arbíle.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

„V Nemecku bolo horšie, ako tu. Boli sme tam tri mesiace a nemáme nič. Dávali nám studené jedlo, naše deti plakali od hladu. Minuli sme 11 tisíc dolárov a vrátili sme sa s prázdnymi rukami. Ľutujem, že som tam vôbec išla, radšej sme sa mohli utopiť v mori,“ hovorí Iračanka.

„Bohužiaľ, nevidel som v Európe to, o čom som sníval. Bál som sa o život a trpel depresiami, tak som sa rozhodol vrátiť. Ľudské práva, o ktorých sa tak veľa hovorí, tam neexistujú,“ konštatuje Iranec.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices