F.Mogherini
Vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini. PHOTO: Audiovisual.europarl.europa.eu

Šéfka zahraničia: Jediný spôsob ako poraziť Daesh je ukončiť občiansku vojnu v Sýrii

Ukončenie pretrvávajúceho konfliktu na Blízkom východe je stále v nedohľadne. Podľa slov šéfky zahraničnej politiky Federici Mogherini Európska únia neplánuje vojensky zasiahnuť v Sýrii ani Iraku, sústredí sa na humanitárnu pomoc a politický dialóg. Len skončením občianskej vojny v Sýrii je podľa nej možné poraziť  Daesh (tzv. Islamský štát).

Po parížskych útokoch  z 13. novembra Francúzsko uplatnilo doložku k zmluvám EÚ o solidarite. Stalo sa tak vôbec po prvýkrát v histórii EÚ. „Verím, že politicky to má veľký význam, lebo to znamená, že aj v oblasti obrany sa môžu využiť dané články zmlúv na spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku a na jej ďalší rozvoj. Už teraz máme 17 európskych misií a operácií. Niektoré články zmlúv môžeme využívať  ešte lepšie ako napríklad tento,“ povedala Vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini.

Spoločnú vojenskú odpoveď  členských štátov v Sýrii ani Iraku však Mohgerini  v budúcnosti nevidí: „Európska únia má dôležitú úlohu v Sýrii, najmä v boji proti tzv. Islamskému štátu na dvoch líniách. Prvou je humanitárna pomoc, ktorú poskytujeme v Sýrii a okolí, druhou  je podpora a príprava politických rokovaní, ktoré by sa pokúsili vyriešiť krízu.“

„Okamžite po dosiahnutí dohody s Iránom o ich jadrovom programe, čo bolo začiatkom jesene, sme naliehali na vytvorení medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu, kdeby sa zapojili všetci významní aktéri z regiónu aj medzinárodných fór,“ povedala Mogherini, podľa ktorej sú rokovania začiatočným bodom politickej zmeny.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Čo s Assadom?

Otázka vládnutia súčasného sýrskeho prezidenta Bašara al-Assáda naďalej rozdeľuje medzinárodné spoločenstvo. Zatiaľ čo pre EÚ aj USA je nepredstaviteľné, aby sa sýrsky prezident udržal pri moci, Irán aj Rusko zastávajú opačné stanovisko. „Štyri až päť rokov sme len vyhlasovali, že Bašar al-Assad musí odstúpiť a napriek tomu tam stále je. Teraz začneme s procesom, ktorý umožní zmenu. Jediným spôsobom ako poraziť Daesh je ukončiť občiansku vojnu  a zjednotiť sily proti najväčšej hrozbe,“ myslí si Mogheriny.

Viac sa dozviete v priloženom v priloženom videu:

O jac

Odporúčame pozrieť

dobytok

EK schválila slovenskú schému pomoci 70 miliónov eur na podporu spracovateľov dobytka, potravín a nápojov

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 70 miliónov eur na pomoc v oblasti spracovávania dobytka …

Consent choices