Toomas Hendrik Ilves
Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves (vľavo) počas svojho prejavu v Európskom parlamente. PHOTO: ©European Union 2016.

Migračnú krízu vyriešime len vtedy, ak budeme odhodlaní ako naši predkovia, tvrdí estónsky prezident

„Musíme spojiť náš dôvtip a silné stránky. Prestaňme byť nerozhodní a prestaňme ukazovať prstom na iných a ukrývať sa pred zodpovednosťou. Migračnú krízu vyriešime len vtedy, ak budeme odhodlaní tak, ako boli odhodlaní naši predkovia.“ Tieto slová v utorok 2. februára poslancom Európskeho parlamentu slávnostne predniesol estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves.

„Krajinám, ktoré sú s krízou konfrontované najviac, musíme ukázať našu solidaritu. Musíme akceptovať funkčnú formu zdieľania problému,“ podčiarkol estónsky prezident vo svojom príhovore. Takisto je presvedčený, že „musíme prevziať plnú kontrolu nad vonkajšími hranicami EÚ. Nemôžeme mať priestor bez hraníc v Európe i mimo nej.“

Prezident Estónska vo svojom príhovore pred parlamentným plénom spomenul i rýchlo sa meniaci digitálny svet. Varoval pritom, že konkurencieschopnosť Európy v tejto oblasti klesá. „Digitálna revolúcia môže byť pre jednotný trh požehnaním. Dnes vidíme rodiace sa paneurópsky trhy v oblastiach ako zdravotná starostlivosť, bankovníctvo alebo doprava, ktoré sa ešte pred niekoľkými rokmi vyzerali byť čisto lokálne. No naša legislatíva je z odvetvia na odvetvie rozriešená medzi členskými štátmi a nie je pripravená na digitálny vek. Strácame kvôli absencii jednotného trhu a takisto strácame našich najlepších a najinteligentnejších ľudí, ktorí ochládzajú tam, kde sú pre nich lepšie príležitosti,“ povedal.

Viac..  Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

Toomas Hendrik Ilves je bývalý europoslanec a podpredseda zahraničného výboru. Predtým, ako sa počas rokov 2003 až 2006 stal poslancom Európskeho parlamentu, pôsobil tu ako pozorovateľ. V októbri sa skončí jeho druhý a zároveň i posledný prezidentský mandát. V roku 2006 bol prvým europoslancom, ktorý bol vo svojej krajine zvolený za prezidenta.

O dac

Odporúčame pozrieť

estonsko EU

Tallinn v rámci ďalšieho balíka sankcií voči Rusku navrhne úplné energetické embargo

Estónsko bude v rámci ôsmeho balíka sankcií Európskej únie (EÚ) voči Rusku pre jeho pokračujúcu …

Consent choices