Frešo : Je našou povinnosťou udržať Schengen

Krajiny vyšehradskej skupiny môžu byť lídrami, nie čiernou ovcou EU

Pasové kontroly, clá, dlhé rady na hraniciach, nezamestnanosť, bariéry pre slovenských študentov študujúcich v zahraničí ale najmä koniec eura a astronomické náklady na zabezpečenie hraníc. Tomuto všetkému by Slovensko muselo podľa SDKÚ-DS čeliť ak by sa naplnil niektorý zo scenárov vytvorenia tzv. „minischengenu“.

Tieto úvahy, netreba brať na ľahkú váhu a nemožno ich podceňovať. To, že sa objavujú rôzne varianty budúceho fungovania Schengenu v oklieštenej podobe vzbudzuje nedôveru vo vnútri EU, najmä medzi tzv. starými a novými členmi“, uviedol Pavol Frešo, predseda SDKÚ-DS. Dôvodom je aj správanie sa krajín vrátane Slovenska, ktorej oficiálne politické špičky podporujú šírenie strachu z utečeneckej krízy.

Ekonomická a následne utečenecká kríza Európu podľa Pavla Freša nezjednotila ale naopak, rozdelila. „Našou úlohou nie je pokračovať v tomto trende ale hľadať cesty ako ju opäť vnútorne spojiť“, uviedol Pavol Frešo. Podľa predsedu SDKÚ-DS je nepredstaviteľné, aby sa obyvatelia Slovenska opäť pozerali do susedného Rakúska spoza ostnatého plota.

V tomto sa však ukazuje zlyhanie nie Slovenska ale celej Vyšehradskej skupiny. „V4 s viac ako 60 mil. obyvateľmi by mohla zohrávať dôležitú úlohu ale nie v hrdinskom odmietaní kvót a strašení utečencami ale zapojení do riešenia krízy ochranou vonkajších hraníc EU, nie však symbolicky ale vytvorením spoločných oddielov“, uviedol Frešo. Takto podľa neho získa Slovensko  a môžeme sa lepšie pripraviť na zvládnutie podobných situácií. „Čim ďalej od nás budeme chrániť naše hranice, tým viac môžeme byť v bezpečí tu doma“, dodal Frešo.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

S blížiacim sa  12. výročím vstupu SR do EÚ je podľa SDKÚ-DS Slovensko opäť na rázcestí svojho zahranično-politického smerovania. Opäť máme na výber medzi byť súčasťou EÚ alebo ostať na niekde  v geopolitickom vákuu, kam nás svojim správaním vytláča vládna strana SMER.

Európska únia čelí krízam. Dlhová kríza štátov eurozóny, ktorá vrcholila problémami Grécka a v súčasnosti utečeneckou krízou, má mimoriadne vážne dôsledky na fungovanie štátov EÚ. SDKÚ-DS očakáva, že na pripravovanom summite V4 v Českej republike budú pri tvorbe spoločného stanoviska brať jej krajiny ohľad aj ne svoje ekonomické výhody, ktoré im prinieslo členstvo v EU.

Silácke vyhlásenia Roberta Fica o hrozbe utečencov pre účely domáceho publika poškodzuje slovenskú pozíciu v rámci krajín. „Schengen nie je len cestovanie bez pasu po Európe. Je jedným z dôvodov hospodárskeho rastu Slovenska a my musíme prijať spoluzodpovednosť za smerovanie EU, nie sa jej vyhýbať“, uzavrel Pavol Frešo.

O dac

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices