Poslanci EP tento týždeň navštívia sýrsky utečenecký tábor v Turecku

Sýria a problémy utečencov boli pre Parlament v poslednom období jednou z jeho top priorít. Naposledy sa poslanci zaoberali pomocou pre Turecko, kde je momentálne 2 a pol milióna utečencov a odkiaľ títo ľudia ďalej pokračujú do Európy. Európa stále hľadá riešenie tohto komplexného problému. Tento týždeň pôjdu situáciu do Turecka zhodnotiť dve parlamentné delegácie.

Konflikt v Sýrii, ktorý trvá už takmer päť rokov, sa stal najväčšou humanitárnou katastrofou od čias druhej svetovej vojny. V rámci krajiny bolo kvôli nemu vysídlených už 6 a pol milióna ľudí, zatiaľ čo ďalších 4,6 milióna bolo nútených utiecť do susedných krajín. Z najväčšieho sýrskeho mesta Aleppo utieklo len počas posledných dní okolo 35 000 osôb. A riešenie je stále v nedohľadne.

Utečenci v Turecku

V decembri 2015 bolo v Turecku registrovaných 2 a pol milióna sýrskych utečencov. Vyplýva to z údajov Agentúry OSN pre utečencov. Žiadna iná krajina na svete neprijala toľko utečencov ako práve Turecko.

Približne 90% sýrskych utečencov žije v Turecku mimo utečeneckých táborov. Okrem toho sa odhaduje, že viac ako polovicu všetkých sýrskych utečencov tu tvoria deti. Na uspokojenie najakútnejších humanitárnych potrieb týchto ľudí EÚ úzko spolupracuje s tureckými úradmi, mimovládnymi organizáciami i ďalšími aktérmi.

Počas pokračujúceho konfliktu v Sýrii sa Turecko pre týchto ľudí stalo nielen hosťovskou ale i prechodnou krajinou. Minulý rok bolo zaznamenaných viac ako 850 000 ľudí, ktorí z Turecka preplávali do Grécka, pričom väčšina z nich pochádza do Sýrie. 3. februára Parlament schválil fond pre Turecko vo výške 3 miliárd eur určený na pomoc utečencom a miestnym komunitám, ktoré ich medzi seba prijali.

Delegácia výboru pre občianske slobody

Sedemčlenná delegácia pod vedením podpredsedníčky parlamentu Sylvie Guillaume (S&D, FR) ide do Turecka so zámerom zhodnotiť situáciu na mieste. Jej členovia navštívia projekt pre pomoc utečencom a stretnú sa s predstaviteľmi mimovládnych organizácií i inými partnermi.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Podľa Sylvie Guillaume je hlavným cieľom tejto cesty lepšie pochopiť celú situáciu, aby sme na ňu mohli adekvátnejšie reagovať. „Zoznam vecí, ktoré treba prediskutovať, je dlhý: ochrana, prijímanie a integrácia utečencov, ich presídľovanie, riadenie hraníc, readmisia, liberalizácia vízového režimu, boj proti prevádzačom, atď,“ hovorí.

Dúfa, že po tejto ceste budú mať poslanci „prehľad o najdôležitejších problémoch a budú tak môcť ponúknuť tie najvhodnejšie návrhy ohľadne riešenia prílivu utečencov a … partnerstva medzi EÚ a Tureckom.“

Delegácia rozpočtového výboru

Do Turecka tento týždeň zavíta i jedenásť členov rozpočtového výboru. Spoločne s predstaviteľmi tamojších úradov budú diskutovať o využívaní financovania zo strany EÚ a zhodnotia opatrenia na pomoc sýrskym a irackým utečencom. Poslanci počas svojej cesty navštívia i utečenecký tábor.

„Do Turecka ideme preto, aby sme si vypočuli hlavných aktérov a aby sme skontrolovali, ako sú implementované projekty, ktoré sú spolufinancované z rozpočtu EÚ a zhodnotili ich efektívnosť. Táto kríza si žiada ambicióznu a koordinovaný odozvu, v spolupráci s agentúrami OSN, členskými štátmi, mimovládnymi organizáciami a samozrejme i tureckými úradmi,“ vysvetlil nám ešte pred cestou predseda rozpočtového výboru Jean Arthuis (ALDE, FR).

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices