Dnes je Európsky deň 112. Slovensko a ďalšie krajiny EÚ si pripomínajú jeho existenciu

Dňa 11.2.2016 sa v Slovenskej republike, ako aj v ďalších členských štátoch Európskej únie, uskutoční Európsky deň 112, ktorý bude zameraný najmä na zvyšovanie povedomia o existencii a fungovaní Európskeho čísla tiesňového volania 112.

Európske číslo tiesňového volania 112 bolo zavedené v roku 1991 (Rozhodnutím Rady z 29. júla 1991) so zámerom etablovania jednotného čísla tiesňového volania fungujúceho popri už existujúcich národných číslach tiesňového volania vo všetkých členských štátoch Európskej únie. V Slovenskej republike bolo číslo 112 zavedené od 1. júla 2003. Volanie na číslo tiesňového volania 112 slúži na privolanie záchranných zložiek integrovaného záchranného systému, keď je ohrozený život, zdravie, majetok životné prostredie alebo verejný poriadok. Volať možno bezplatne a nepretržite, 24 hodín denne z akéhokoľvek telefónu (pevnej linky, mobilu, telefónnej búdky). Výhodou čísla tiesňového volania 112 je možnosť lokalizácie volajúceho, ako aj možnosť dovolať sa na 112 aj z mobilných telefónov bez SIM karty.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Slovenská republika je krajinou s veľmi dobrým povedomím o čísle tiesňového volania 112 ako jednotnom európskom čísle tiesňového volania, podľa prieskumu Eurobarometru skončila na druhom mieste v rámci Európskej únie.

Za minulý rok (2015) bolo na číslo tiesňového volania 112 prijatých 1 446 541 volaní.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices