PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť budú najmä britské referendum a vírus Zika

Tento týždeň do Bruselu zavítajú národní poslanci z celej EÚ. Spoločne s europoslancami budú rokovať o rozpočtovej koordinácii naprieč celou EÚ. Britský premiér David Cameron bude s hlavnými predstaviteľmi Parlamentu hovoriť o jeho návrhoch na reformu britského členstva v EÚ. V utorok sa poslanci stretnú s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Javadom Zarifom potom, ako boli voči Iránu zrušené sankcie. Deň na to budú poslanci diskutovať s medzinárodnými odborníkmi o víruse Zika.

Hospodárke riadenie EÚ

Od utorka do stredy budú poslanci EP spoločne s národnými poslancami rozoberať koordináciu hospodárskych politík v rámci tzv. „európskeho semestra.“ Dvojdňových rokovaní sa zúčastní aj šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, komisári Dombrovkis a Moscovici, predseda Komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk.

Spojené kráľovstvo

V utorok do Parlamentu zavíta britský premiér David Cameron. Spoločne s hlavnými poslancami bude hovoriť o ním požadovanej reforme členstva Spojeného kráľovstva v Únii.

Irán a EÚ

V ten istý deň sa poslanci stretnú s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Javadom Zarifom. Témou ich spoločných rozhovorov budú vzťahy medzi EÚ a Iránom potom, ako bolo voči krajine zrušené medzinárodné sankcie.

Zika a vakcíny pre zvieratá

Výbor pre životné prostredie a verejné zdravie bude v utorok s viacerými odborníkmi diskutovať o víruse Zika, ktorý sa šíri v Latinskej Amerike a o ktorom sa predpokladá, že spôsobuje vážne poškodenia u novorodencov. Schôdze sa zúčastní i zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri EÚ a hlavný vedecký pracovník pre Európu Robeto Bertollini, s ktorým vám neskôr prinesieme rozhovor.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

V ten istý deň budú členovia výboru hlasovať o prísnejších pravidlách týkajúcich sa používania antibiotík pri očkovaní zvierat. Cieľom je znížiť antimikrobiálnu odolnosť u zvierat ešte predtým, ako sa tento problém začne týkať ľudí.

Zamestnávanie migrantov a práva pracovníčok v domácnosti

Poslanci si posvietia i na problém pracovníkov nachádzajúcich sa v neľahkej situácii. Výber pre zamestnanosť a sociálne veci sa bude vo štvrtok zaoberať tým, ako integrovať utečencov do našej spoločnosti i pracovného trhu. Výbor pre práva žien bude v ten istý deň hlasovať o návrhu, ktorého cieľom je zlepšiť postavenie žien, ktoré pracujú ako pomocnice v domácnosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices