Premiéri V4: Krízu musíme vyriešiť pred jarnou utečenckou vlnou

PRAHA – Presne na 25. výročie svojho vzniku sa v pondelok mimoriadne stretla Vyšehrádska štvorka. Kým pred štvrťstoročím vytvorili toto zoskupenie aby sa postkomunistické krajiny dostali do Európy, v pondelok bola na programe práve jeho ochrana. Premiéri sa v rozšírenej zostave stretli, aby sa dohodli ako bojovať s migračnou krízou.

Premiéri V4 sa zhodli na tom, že utečeneckú krízu v Európe treba riešiť urýchlene. Dôvodom je blížiaca sa jar a s ňou aj hroziaci príliv migrantov do Európy.

Na stretnutí ministrov boli prítomní aj bulharský premiér a macedónsky prezident. Podľa slov premiéra Fica, hovoril o tom, ako v Macedónsku prekvitá mafia a biznis priživujúcich sa na utečencoch.

Grécko zlyhalo

Premiéri vyšehrádskeho zoskupenia sa dohodli na tom, že do Bruselu na tohtotýždňový summit pocestujú s jednoznačným stanoviskom. Chcú, aby únia pomáhala chrániť vonkajšie hranice takzvanej západobalkánskej trasy.

Svoju úlohu by tam malo zohrávať najmä Grécko, no to podľa Fica dávno zlyhalo a dá sa od neho očakávať ďalšie zlyhanie. Premiér v tejto súvislosti hovorí o pláne B, a teda o nástrojoch na ochranu schengenu v prípade zlyhania Grécka na grécko-tureckej hranici.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Tristo policajtov

V takom prípade by sme mali byť pripravení na stráženie gréckych hraníc v Bulharsku a Macedónsku. Za Slovensko by sme, podľa jeho slov, na toto územie mohli poslať 300 policajtov. Premiéri Európskej rady sa majú stretnúť vo štvrtok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices