Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Reverzné hypotéky prídu aj na Slovensko, musíme viac ochrániť spotrebiteľa

BRATISLAVA – Slovenskí seniori by si mohli výrazne pomôcť k svojim dôchodkom. Dá sa to takzvanou reverznou hypotékou. Pokiaľ by sa penzisti rozhodli predať svoj byt banke, tá by im mesačne prispievala na dôchodok do konca života.

Reverznými hypotékami sa už seriózne začalo zaoberať aj ministerstvo financií. Zostavilo pracovnú skupinu, aby zistili, kedy by sa mohli stať aj na Slovensku realitou.

„Úlohou tejto skupiny je analyzovať ďalší postup a kroky v oblasti reverzných hypoték,“ uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Reverzná hypotéka

Obrátená hypotéka znamená, že dôchodcovia by svoj majetok predali banke. Mohli by v nehnuteľnosti dožiť a finančný dom by sa im postaral o penziu.

„Dokážu výrazným spôsobom navýšič ich dôchodkový príjem a tým pádom zlepšiť životnú situáciu počas jesene života,“ ozrejmil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Dve možnosti

Pri reverzných hypotékach sú dve možnosti. Úverový model znamená, že vlastnícke právo prechádza na banku až po smrti klienta. Pri predajnom okamžite a banka sa zároveň stará aj o všetky náklady spojené s nehnuteľnosťou.

„Pri predajnom modeli toto vlastnícke právo prechádza na banku poskytujúcu finančné prostriedky,“ uviedla analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

„Nestretávame sa s touto otázkou po prvýkrát. Už sme zaznamenali otázky tohto charakteru,“ priznala hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Dudáková.

Starnúca Európa

Obyvatelia Únie starnú a vzhľadom na silné populačné ročníky dôchodcov v celej Európskej únii legislatívu reverzných hypoték začína riešiť aj Brusel.

„Bude potrebné ujednotiť legislatívu. Minimálne, čo sa týka ochrany spotrebiteľov v tejto oblasti,“ informuje europoslankyňa Monika Smolková.

Všetky banky sa ale zhodujú v tom, že dôchodcom môžu prostredníctvom reverzných hypoték ľahšie preplávať jeseňou života. Legislatívna úprava tohto návrhu môže byť na stole v priebehu tohto roka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európski odborári prídu do Bruselu protestovať proti úspornému programu EÚ

Tisíce pracovníkov z celej Európy vrátane Slovenska prídu v utorok (12. 12.) na protestný pochod …

Consent choices