Vladimír Maňka
europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanec Maňka: Turci peniaze za migrantov priamo nedostanú, manažovať ich bude EÚ

Slovenský europoslanec Vladimír Maňka sa vyjadril k najdôležitejším témam súčasnosti ako je migračná kríza, azylová politika a dohoda s Tureckom, či škandál Panama papers.

Aké kroky v súčasnosti podniká EÚ na vyriešenie migračnej krízy?

EÚ chce prijať nové a jednotné pravidlá. Jedným z nich je spoločná azylová politika. Okrem toho agentúra Frontex, ktorá chráni a monitoruje vonkajšie hranice EÚ bude oprávnená pri nelegálnej migrácii vrátiť ľudí, ktorí nespĺňajú požiadavky na azyl, do krajín ich pôvodu. Frontex personálne výrazne posilňujeme. My sme to v Európskom parlamente navrhovali už pred mnohými rokmi, ale brzdili to krajiny, ktoré do rozpočtu EÚ najviac prispievajú. Keď došlo k masívnej migrácii, názor zmenili.  Tiež je potrebné dôsledne riešiť návratovú politiku a vrátiť naspäť tých, ktorí podmienky pre azyl nespĺňajú. K tomu slúži aj zmluva s Tureckom. Keď sa rozšíri informácia, že Európa automaticky vracia Turecku nelegálnych migrantov, znížia sa aj migračné toky. Podobnú dohodu, ako máme s Tureckom, bude však treba vyrokovať aj s vládami krajín na africkom kontinente ako je napríklad  Ghana, Senegal, Pobrežie slonoviny,…Ťažšie to bude s krajinami ako Líbya, kvôli vláde, ktorej postavenie je veľmi krehké. V tejto krajine kontrolujú pobrežie bojovníci z tzv. Islamského štátu.

Turecko požaduje ďalšie peniaze. Namiesto troch sa hovorí až o deviatich miliardách. Požadujú aj bezvízový styk. Budú teda mať peniaze, a zároveň sa migranti budú vracať späť do EÚ?

Sme radi, že viac ako dva a pol milióna migrantov držia na svojom území. Nechceme, aby sa pohli ďalej do Európy. Preto im musíme zabezpečiť, aby na území Turecka mali potraviny, lieky, aby učitelia mohli učiť ich deti v provizórnych školách, aby sa po skončení vojny mohli čo najkratšou cestou vrátiť domov do Sýrie. Je preto dôležité, aby sme mali takéto záchytné centrá blízko hraníc tých krajín, odkiaľ ľudia utekajú. Peniaze na túto pomoc nedostanú Turci alebo ich vláda. Budú pod kontrolou krajín EÚ a všetkých členských štátov. Čo sa týka vízovej politiky, ak Turecko chce, aby jeho obyvatelia mohli cestovať do EÚ, musí spĺňať všetky potrebné kritériá. Žiadnu výnimku nedostanú.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Aký je pohľad Parlamentu na škandál Panama papers?

Daňové úniky, daňové podvody a vyhýbanie sa daňovým povinnostiam majú také široké negatívne dopady, že si ich väčšina ľudí ani nedokáže predstaviť. Z takýchto peňazí je financovaný aj terorizmus, vrátane takzvaného Islamského štátu. Tieto peniaze chýbajú na lepšie zdravotníctvo, školstvo, vyššie platy či dôchodky a aby sme mohli lepšie bojovať proti chudobe a kríze. Nezákonné transakcie rastú  tempom okolo 6,5 % ročne. To je dvakrát toľko ako rastú ekonomiky všetkých krajín sveta. Keď nastupoval do funkcie predseda Európskej Komisie Jean-Claude Juncker, naša politická skupina Socialistov a demokratov v Európskom parlamente vyvinula na neho veľký tlak. Vo funkcii sme ho podporili, lebo sa nám zaviazal, že vytvorí systém, aby sa zisky zdaňovali v tej krajine, kde vznikajú a aby tak peniaze neutekali z jednotlivých krajín, aj zo Slovenska preč.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Maňka.

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices