Američania cestujú do Európy bez víz, naopak to neplatí

BRATISLAVA – Medzi Európskou úniu a Spojenými štátmi sa zhoršujú vzťahy. Jablkom sváru sú víza potrebné na návštevu Ameriky. Kým Američania ich nepotrebujú, obyvatelia niektorých členských krajín Únie ich mať musia.

Napríklad takí Bulhari alebo Rumuni stále potrebujú do Ameriky víza, a to sa Bruselu nepáči.

„Čo samozrejme vytvára nerovnosti, akokeby dve kategórie občianstva v rámci EÚ, čo z pohľadu Európskej komisie nie je žiadúce,“ vysvetľuje hovorca zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Povinný formulár

Rovní a rovnejší sú ľudia nie iba v prípade USA, ale aj Kanady. Víza potrebujú Rumuni aj Bulhari, pravidlá sa menia aj pre Slovákov. Povinný formulár, ktorý treba pred cestou do Kanady vyplniť, takzvaný eTA, sa oficiálne presúva na jeseň. Ibaže na kanadskej strane už teraz jasne visí informácia, že tento formulár je potrebný už teraz.

„Systém eTA začne byť povinný až niekedy na jeseň, ale už v súčasnosti sa môže stať, že kanadské úrady ho budú vyžadovať,“ povedal hovorca zahraničných veci Peter Stano.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Rovnaké pravidlá

Poupratovať vo vízach chce aj Brusel, aby pre všetkých platili rovnaké pravidlá. Európska komisia zisťuje, čo by sa stalo, ak by sme Američanom víza zaviedli.

„Pokiaľ by sa zaviedli víza, tak by sa veľmi výrazne zhoršili príjmy z turizmu v Európe,“ povedal analytik Trim Broker, Ronald Ižip. „Štatistiky hovoria, že takto by sme mohli prísť až o státisíce pracovných miest,“ myslí si europoslankyňa Monika Smolková.

Takýmto tlakom chce ale Brusel dosiahnuť rovnosť pre všetkých. Európsky parlament má do 12. júla rozhodnúť, či sa víza pre Američanov zavedú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices