Potrebujeme stabilné a demokratickejšie Turecko, tvrdí poslankyňa Kati Piri

Turecko je krajina, ktorá by sa rada stala členom EÚ, sa v poslednom čase hovorí najmä v súvislosti s migračnou krízou a dohodou ohľadne vymieňania migrantov. Únii sa však nepáči, že Turecko nerešpektuje slobodu médií a zásady právneho štátu. O tomto všetkom rozpráva holandská sociálna demokratka Kati Piri, ktorá mala vypracovanie tejto správy na starosti.

Uberá sa Turecko správnym smerom, aby sa mohlo stať členom EÚ? Ako je na tom v oblasti slobody tlače?

 Vo všeobecnosti sa dá povedať, že Turecko sa od európskych štandardov čoraz viac vzďaľuje. Máme veľké obavy ohľadne tamojšieho vývoja, najmä čo sa týka slobody médií, právneho štátu a situácie kurdskej minority na juhovýchode krajiny.

S Tureckom momentálne musíme spolupracovať kvôli migračnej kríze. Nie je to na úkor ľudských práv?

Samozrejme, že to hrozí. Parlament tu vždy jasne hovoril, že toto by sa nemalo stať. Európsku komisiu sme kritizovali za to, že pred niekoľkými mesiacmi práve pred tureckými voľbami odložila svoju kritickú správu. Bol to podľa nás zlý signál.

Parlament je okrem toho zajedno i v tom, že spolupráca v oblasti migrácie by sa nemala spájať s prístupovými rokovaniami. Existujú jasné prístupové kritériá a tie treba splniť. Nedá sa o nich vyjednávať a neupustíme od nich kvôli tomu, lebo Turecko s nami spolupracuje na riešení utečeneckej krízy. Toto nie je spôsob, akým by sa mal vykonávať riadny proces rozširovania Únie.

Európskym krajinám veľmi záleží na tom, aby sa nám s pomocou Turecka podarilo vyriešiť migračnú krízu. Ako sa vyhnúť tomu, aby sme kvôli tomu narýchlo prijímali iné dohody, ako napríklad tú, ktorá sa týka bezvízového styku?

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Potrebujeme stabilné a demokratickejšie Turecko, aby pre nás mohlo byť dôveryhodným partnerom. A nemôžeme si povedať, že teraz tu máme migračnú krízu, tak nebudeme diskutovať o ničom inom. A práve tento signál chce dať Parlament prostredníctvom svojej správy. Keďže Turecko je kandidátska krajina, budeme musieť sledovať jeho vnútorný vývoj a otvorene o ňom diskutovať s jeho vládou.

Myslím si, že by sme sa mali zaoberať aj uvoľnením vízového režimu tak ako v prípade iných krajín, no len vtedy, keď budú splnené kritériá. Pre Turecko platia tie isté pravidlá.

Pracujeme tu s jasnými kritériami, ktoré sa týkajú kvality pasov a hraničných kontrol. Počas posledných dvoch rokov toho Turecko urobilo dosť, no stále ešte nesplnilo tretinu zo 72 požiadaviek. Nemyslím si, že je realistické tvrdiť, že Turecko teraz za mesiac prijme všetku legislatívu, ktorú nebolo schopné prijať za dva roky.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices