Lajcak s ministrom S.Lavrovom
Miroslav Lajčák a Sergej Lavrov. PHOTO: Archív MZV.

Lajčák rokoval v Moskve s Lavrovom. Diskutovali aj o plynovode NordStream 2

O slovensko-ruských vzťahoch, nastávajúcom predsedníctve Slovenska v Rade EÚ i o aktuálnych zahranično-politických otázkach rokoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom v utorok v Moskve.

Keďže ich stretnutie sa konalo deň po ruských oslavách konca druhej svetovej vojny, minister M. Lajčák pripomenul, že Slovensko nezabúda na úlohu, ktorú ruskí občania, spolu s ostatnými národmi vtedajšieho Sovietskeho zväzu, zohrali pri oslobodzovaní Slovenska od fašizmu. V následnej diskusii o bilaterálnych vzťahoch pripomenul, že majú dobré základy postavené na dlhoročnej partnerskej spolupráci, aj keď sú dnes poznamenané celkovou atmosférou vzťahov EÚ s Ruskom.

Minister M. Lajčák informoval ruského partnera o prípravách Slovenska na prebratie rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie s akcentom na témy, ktorú budú počas predsedníctva dôležité aj vo vzťahu k Rusku.

 „Vzťahy Európskej únie s Ruskom prechádzajú zložitým obdobím, preto sme diskutovali o tom, akým spôsobom môžeme v súčasnej situácii navzájom komunikovať a hľadať možnosti spolupráce. Dohoda na jadrovom programe Iránu, ktorú sprostredkovali USA, Rusko a EÚ ukazuje, že sa to dá,“ konštatoval po rokovaní minister M. Lajčák. „Preto je dialóg – podľa potreby aj kritický – veľmi dôležitý. Jedine tak môžeme nachádzať udržateľné a fungujúce riešenia, ktoré sú v záujme nás všetkých,“ dodal minister M. Lajčák a pripomenul, že Rusko hrá na globálnej scéne svoju úlohu a žiadny z problémov súčasného sveta nemožno riešiť bez účasti Moskvy.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Ministri M. Lajčák a S. Lavrov sa venovali aj situácii na východe Ukrajiny a procesu napĺňania Minských dohôd, ktorých cieľom je ukončenie bojov a stabilizácia juhovýchodnej Ukrajiny. Diskutovali tiež o migračnej kríze a konflikte v Sýrii, kde Rusko spolu s USA zohráva významnú úlohu pri pokusoch medzinárodného spoločenstva nájsť politické riešenie konfliktu v rámci ženevských rozhovorov so zástupcami sýrskej vlády a opozície.

Obaja ministri sa dotkli aj problematiky projektu plynovodu NordStream 2. Minister M. Lajčák vysvetlil dôvody, prečo je Slovensko proti tomuto projektu, vyjadril pochybnosti o jeho ekonomickom prínose a poukázal na to, aký negatívny vplyv by mal na slovenskú ekonomiku a našu energetickú bezpečnosť.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices