Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 18. týždňa 2016

Európska komisia revidovala smerom nadol

NEMECKO: Nemecko vylepšilo odhad výberu daní v tomto roku o 5 mld. eur. Uviedol to minulý týždeň nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý to vysvetlil rastom ekonomiky a rekordne vysokou zamestnanosťou. Podľa jeho slov, odhady výberu daní ukazujú, že krajina je v silnejšej pozícii pri riešení súčasných výziev bez nových dlhov. Reagoval tak aj na otázku nákladov riešenia rekordného prílevu migrantov do Nemecka v minulom roku. Panel rezortu financií zložený z daňových odborníkov odhadol, že v tomto roku bude celkový výber daní v sume 691,2 mld. eur. Zahrnuté sú do toho okrem celoštátnych daní aj dane spolkových krajín a samospráv. V novembri minulého roka tento panel odhadoval, že celkový výber daní v roku 2016 bude v objeme 686,2 mld. eur,“  uviedol analytický tím Poštovej banky. Nemecký minister financií však dodal, že neexistuje fiškálny priestor na to, aby vláda vyhovela dodatočným požiadavkám na výdavky zo strany ministerstiev.

EURÓPA: Rast ekonomiky eurozóny bude v tomto roku pomalší, ako sa pôvodne predpokladalo. Uviedla to Európska komisia [EK] vo svojej prognóze, ktorú zverejnila. Hrubý domáci produkt 19 – člennej eurozóny by sa mal podľa EK v tomto roku posilniť o 1,6 %, čiže o 0,1 p. b. menej, ako komisia predpovedala vo februári. Na budúci rok očakáva rast o 1,8 %. Pred tromi mesiacmi rátala s budúcoročným rastom o 1,9 %. EK zároveň očakáva pomalší rast spotrebiteľských cien, ako predpovedala vo februári. V tomto roku predpokladá infláciu na úrovni 0,2 %, pričom predošlá predikcia rátala s rastom cien o 0,5 %.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britský sektor služieb v apríli rástol najpomalším tempom za vyše tri roky. Vyplýva to z indexu nákupných manažérov [PMI], ktorý zostavuje agentúra Markit. Index klesol na 52,3 bodu z marcových 53,7 bodu. Ak toto oslabenie pretrvá, celkový britský ekonomický rast bude podľa agentúry Markit v druhom štvrťroku iba na úrovni 0,1 %. V prvom kvartáli sa britské hospodárstvo posilnilo o 0,4 %. Správa o vývoji britského sektora služieb zvyšuje obavy, že ekonomika krajiny sa dostáva do problémov pred blížiacim sa referendom o tom, či by Británia mala odísť z Európskej únie.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Britská priemyselná produkcia sa v apríli nečakane zmenšila a dostala sa na najnižšiu úroveň za tri roky. Aj toto vyplynulo z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky naznačujú, že ekonomika krajiny sa ešte viac spomalí pred júnovým referendom o členstve Británie v Európskej únii. Index nákupných manažérov [PMI] klesol na 49,2 bodu z marcových 50,7 bodu a prvýkrát od marca 2013 sa dostal pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od jeho poklesu. Prudký pokles na trojročné minimum a ďalší mesiac ohláseného znižovania pracovných miest by mohli byť údajne najjasnejším znakom toho, že neistota súvisiaca s referendom začína zaťažovať reálnu ekonomiku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices