Plynovod Nordstream 2 môže pripraviť Slovensko o 600 miliónov ročne

BRATISLAVA – Približne 600 miliónov eur zinkasuje Slovensko ročne za tranzit plynu z Ruska ďalej na západ. Plánovaný nový plynovod Nordstream 2 nás o tieto peniaze môže obrať. Výstavba totiž Slovensko obíde. Kapacita plynovodu by bola taká veľká, že by dokázala plnohodnotne nahradiť súčasný plynovod z Ruska, ktorý vedie cez Slovensko.

V prípade, že by výstavbu plynovodu Nordstream 2 v Európskej únii povolili, znamenalo by to obrovské straty pre Slovensko. „Nordstream 2 je čisto politický projekt, ktorý len posilňuje európsku závislosť na dovoze plynu z Ruska,“ povedal Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany. „Je to privátna dohoda medzi Gazpromom a nemeckými firmami,“ uviedol poslanec Európkej ľudovej strany Miroslav Mikolášik.

Najlacnejší plyn

Už teraz majú Nemci najlacnejší plyn z celej Únie a platili by ešte menej. Podľa plánov by sa Nordstream 2 mohol postaviť do roku 2020.

Obišiel by Ukrajinu aj Slovensko a cez Baltické more by smeroval priamo do Nemecka.

„Vybudovanie duplicitnej infraštruktúry sa môže premietnuť do vyšších spotrebiteľských cien, čo znamená, že by sme platili za plyn viac,“ vysvetľuje za Európskych konzervativcov a reformistov Jana Žitňanská. Nový plynovod ide aj proti plánu Bruselu, mať viacerých rôznych dodávateľov. Na Euróspku komisiu sa obrátilo 10 členských štátov, vrátane Slovenska, aby tento plynovod zastavila.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Podpredseda komisie

„Keď zoberieme do úvahy, že máme svojho Európskeho komisára a podpredsedu komisie práve pre ekonomiku, o to viac nás mrzí, že Nordstream 2 vznikol,“ myslí si Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. Slovenskí europoslanci bojujú proti spusteniu Nordstreamu 2. Fakt je taký, že ak by ho spustili, slovensko by mohlo prísť o stovky miliónov za plynovod Družba.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices