Lajcak
PHOTO: archív MZV.

Ministri EÚ rokovali o Východnom partnerstve a vonkajších aspektoch migrácie

O spôsoboch predchádzania migrácii, pokračovaní regionálnej stratégie boja proti terorizmu a spolupráci s krajinami Východného partnerstva diskutovali v pondelok v Bruseli ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie na Rade pre zahraničné záležitosti. Pre Slovensko sa toto pravidelné každomesačné zasadnutie nieslo už aj v znamení nastávajúceho predsedníctva v Rade Európskej únie.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý na rokovaní zastupoval Slovensko, po jeho skončení predstavil základný ideový koncept kultúrnej prezentácie Slovenska počas predsedníctva v budove Rady EÚ. Priestory tejto budovy vyzdobíme v duchu Slovenska ako modernej, dynamickej krajiny dobrých myšlienok a nápadov,“ uviedol minister M. Lajčák. Využijeme pri tom filozofiu štyroch základných živlov: vody, ohňa, vzduchu a zeme. V rámci toho v átriu umiestnime výrobky a vynálezy vyvinuté na Slovensku, ktoré nejakým spôsobom korešpondujú s jedným z týchto živlov,“ spresnil.

Takouto prezentáciou chceme dosiahnuť , aby si ľudia v budove Rady všimli nielen to, že Slovensko je predsednícka krajina, ale aj to, že z nej pochádzajú dobré nápady,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

Na samotnom zasadnutí Rady pre zahraničné záležitosti sa ministri najskôr zišli s rezortnými kolegami zo šiestich krajín Východného partnerstva (Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina), aby spoločne prediskutovali, kam sa EÚ a Východní partneri posunuli za uplynulé mesiace a čo môže týmto krajinám ponúknuť Únia ďalej.

Ukázali sme, že naďalej venujeme pozornosť vývoju v týchto krajinách a záleží nám na nich, aby si udržali svoj reformný kurz i záujem o spoluprácu s EÚ,“ zhodnotil diskusiu minister M. Lajčák. Za Slovensko som tiež potvrdil, že Východné partnerstvo bude v popredí aj počas nášho predsedníctva v Rade EÚ a ministrov z týchto krajín pozveme na podujatie na okraj neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Bratislave 2. – 3. septembra,“ informoval minister M. Lajčák.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Ministri EÚ sa potom zamerali na zhodnotenie regionálnej stratégie pre Sýriu, Irak a boj proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (Daiš) a potvrdili potrebu pokračovať v nej, keďže vykazuje pozitívne výsledky. Podarilo sa napr. zamedziť prieniku extrémistov do Jordánska a Libanonu, či podporiť vzdelávanie sýrskych utečencov v regióne. Výzvou naďalej ostáva stabilizácia území oslobodených od Daiš.

Počas pracovného obeda ministri prebrali prípravu a finalizáciu Globálnej stratégie EÚ, ktorá bude definovať základné zámery a záujmy Únie v oblasti zahraničnej politiky a bezpečnostných otázkach. Dokument by mal byť na schválenie členským štátom predložený v najbližších týždňoch.

Pomerne obsiahlo diskutovali ministri o vonkajších aspektoch migrácie: Je to dôležitá téma, lebo už sa nesústreďujeme len na krátkodobé opatrenia zamerané na boj s následkami, ale začíname sa zameriavať aj na spôsoby posilnenia spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitu. To je kľúčové pri riešení príčin migrácie a pomôže jej predchádzať ešte pred tým, ako dorazí na naše územie,“ uviedol minister M. Lajčák.

V rámci boja proti ilegálnej migrácii ministri EÚ v pondelok v Bruseli rozhodli o predĺžení námornej operácie Sophia pri líbyjských vodách v Stredozemnom mori a rozšírení jej mandátu aj na spoluprácu s jednotkami  líbyjskej pobrežnej stráže.

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices