Turecko zablokuje migračnú dohodu, ak Únia nezruší víza, odkazuje Erdogan

ISTANBUL – Turecký parlament zablokuje ratifikáciu migračnej dohody s Európskou úniou, ak Brusel neumožní Turkom sľúbené zavedenie bezvízového styku. Podľa agentúry AFP to v utorok povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecký parlament podľa prezidenta zastaví príslušný legislatívny proces, ktorý marcová dohoda s Európskou úniou predpokladá. „Pokiaľ nedôjde k zrušeniu víz, z parlamentu Tureckej republiky nevyjde žiadne rozhodnutie, žiadny zákon v súvislosti s vykonávaním dohody o spätnom preberaní osôb,“ povedal Erdogan počas tlačovej konferencie po humanitárnom summite OSN v Istanbule.

Čakajú sľúbené miliardy

Turecký prezident si tiež posťažoval, že Ankara stále nedostala od Únie sľúbené miliardy eur na náklady spojené s pobytom blízkovýchodných utečencov na tureckom území.

Nemecká kancelárka Angela Merkel v pondelok na okraj summitu Erdogana upozornila na to, že Ankara musí splniť všetky podmienky Európskej únie, vrátane revízie protiteroristických zákonov, ak chce dosiahnuť bezvízový styk s Úniou.

Pochybnosti Angely Merkel

Angela Merkel zároveň vyjadrila pochybnosti, či vzhľadom na turecký odpor v otázke zmienených zákonov bude možné, aby Brusel zrušil vízovú povinnosť pre Turkov do konca júna, ako Ankare v rámci migračnej dohody pôvodne sľúbil. To posilňuje obavy z toho, že sa príliv utečencov smerujúcich cez Turecko do Grécka a zvyšku Európu opäť zvýši, pokiaľ prestane Ankara na ich pohyb dohliadať.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Turecko musí splniť 72 podmienok pred tým, než sa budú jeho občania môcť začať voľne pohybovať v schengenskom priestore bez hraničných kontrol. Týkajú sa zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenia migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a spätného preberania migrantov. Podľa Európskej únie zostáva otvorených ešte päť kapitol: boj proti korupcii, ochrana dát, spolupráca súdov s únijnými štátmi, spolupráca s Europolom a protiteroristické zákony.

Protiteroristické zákony

Ankara opakuje, že napríklad protiteroristické zákony, ktoré podľa kritikov umlčuje tiež opozíciu v krajine, meniť neplánuje. Dôvodom je situácia, v ktorej sa Turecko teraz nachádza vzhľadom na boj proti takzvanému Islamskému štátu a proti Kurdom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices