Juncker odmietol hrozbu Ankary, že zablokuje migračnú dohodu s EÚ

ISE-ŠIMA – Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na summite veľkých svetových ekonomík (G7) odmietol hrozbu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že Ankara zablokuje migračnú dohodu s Európskou úniou, ak Brusel na konci júna nezavedie bezvízový styk pre tureckých občanov.

Predseda Európskej rady Donald Tusk na rovnakom mieste v japonskej Ise-Šime požiadal krajiny G7 o pomoc so zvládnutím migračnej krízy s odôvodnením, že ide o globálny problém.

„Očakávame, že Turecko splní svoje záväzky. Hrozby nie sú najlepším diplomatickým nástrojom, ktorý môžeme používať,
“ povedal Juncker podľa agentúry AFP počas tlačovej konferencie na summite G7. „Pokiaľ ide o Turecko, som presvedčený, že táto dohoda prinesie svoje ovocie, a dokonca sa už tak deje,“dodal.

Spomalený prílev

Od uzavretia dohody v marci, sa prudko spomalil prílev blízkovýchodných utečencov cez Turecko do Grécka, považovaného za jednu zo vstupných brán do krajín Európskej únie.

Erdogan pred dvoma dňami varoval, že Turecko zablokuje ratifikáciu zmluvy v parlamente. To by najmä skomplikovalo vracanie do Turecka tých utečencov, ktorí sa do susedného Grécka dostali neregulérne. Úvahy o podobnom vývoji navyše sprevádzajú obavy, že sa prílev utečencov mieriacich cez turecké územie do Grécka a do zvyšku Európy opäť zvýši, ak Ankara prestane na pohyb migrantov dohliadať.

Protiteroristické zákony nezmení

Turecko musí splniť 72 podmienok pred tým, než budú jeho občania môcť voľne cestovať do takzvaného schengenského priestoru bez hraničných kontrol. Týkajú sa zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenia migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a spätného preberania migrantov. Podľa EÚ zostáva otvorených ešte päť kapitol: boj proti korupcii, ochrana dát, spolupráca súdov s únijnými štátmi, spolupráca s Europolom a protiteroristické zákony.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Ankara opakuje, že napríklad protiteroristické zákony, ktoré podľa kritikov umlčujú tiež opozíciu v krajine, meniť nemieni. Dôvodom je vraj situácia, v ktorej sa Turecko teraz nachádza vzhľadom k boju proti takzvanému Islamskému štátu a proti Kurdom.

Merkel sa neobáva

Nemecká kancelárka Angela Merkel v stredu povedala, že sa o osud migračnej dohody neobáva, a zároveň poznamenala, že „niektoré veci môžu meškať“. V pondelok v Istanbule zdôraznila, že Turecko musí splniť všetky podmienky.

Tusk vyhlásil, že solidarita vyspelých krajín sveta pri riešení utečeneckej krízy je nevyhnutná a že štáty G7 by sa mali chopiť iniciatívy. Ak k tomu nedôjde, nikto iný to neurobí, dodal šéf Európskej rady a zároveň pripustil, že Európska únia vzhľadom k svojmu zemepisnému postaveniu ponesie hlavnú zodpovednosť.

Od krajín G7 Tusk očakáva najmä finančnú pomoc štátom zahlteným utečencami. Veľké ekonomiky by tiež mali podporiť vznik mechanizmu prerozdeľovania utečencov na globálnej úrovni.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices