Schulz
Doterajší nositelia Sacharovovej ceny. PHOTO: © European Union- EP.

Elmar Brok: Rusko a Čína využívajú našu slobodu prejavu na to, aby tu šírili propagandu

Osobnosti, ktoré bojujú za slobodu a ľudské práva, Parlament každoročne oceňuje Sacharovovou cenou. Niekoľko jej doterajších nositeľov zavítalo začiatkom minulého týždňa do Bruselu, kde spoločne diskutovali o tom akým výzvam čelia ochrancovia ľudských práv v dnešnej digitálnej dobe. Internet je totiž vynikajúcim prostriedkom nielen pre tých, ktorí chcú dobro ostatných, ale využívajú ho i vlády na sledovanie svojich občanov.

Stretnutiu doterajších nositeľov Sacharovovej ceny predsedal podpredseda podvýboru pre ľudské práva Cristian Dan Preda. Reč bola najmä o tom, ako je to s ochranou ľudských práv a slobôd v dnešnej modernej zdigitalizovanej dobe.

Internet je na jednej strane dôležitým nástrojom pre ochrancov ľudských práv, keďže umožňuje prístup k informáciám a poskytuje priestor pre debatu. No využívajú ho i vlády, často s pomocou súkromných firiem. „Existujú obavy o masovom dohľade na internete, ani v európskych krajinách nie je nikto pred ním chránený,“ vyjadrila sa Sophie Busson z organizácie Reportéri bez hraníc, ktorí získali Sacharovovu cenu v roku 2005.

Európska únia sa už dlhší čas snaží nájsť rovnováhu medzi bezpečnosťou a ochranou súkromia. Táto úloha však rozhodne nie je z tých ľahších. Ako to s poľutovaním zhrnula Marie-Christine Vergiat (GUE/NFG, FR) „EÚ by mala ísť v boji za ľudské práva príkladom, no obavy o bezpečnosť nás v súčasnosti tlačia opačným smerom.“

Zhanna Litvina z bieloruskej organizácie novinárov, ktorá získala Sacharovovu cenu v roku 2004 hovorila o tom, ako sa ľudské práva obmedzujú na internete v jej krajine. Web stránke, ktorá poskytovala informácie o demografickom ústupu v Bielorusku, sa napríklad vyhrážali, že ju zatvoria za „očierňovanie demografickej politiky vlády.“

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

V Rusku je podľa Vitalija Ponomareva jedným z najväčších problémov legislatíva zameraná proti extrémistom. Pozor však na slovo extrémista, v Rusku ho môžu chápať inak. „Neexistuje presná definícia toho, čo vlastne extrémizmus je a súdy uplatňujú tieto ustanovenia, ako sa im zachce,“ vysvetľuje predstaviteľ organizácieMemorial (Sacharovova cena 2009).

Ako bojovať s propagandou?

Šéf zahraničného výboru Elmar Brok pripomenul, že autoritatívne štáty ako Rusko alebo Čína využívajú našu slobodu prejavu na to, aby tu mohli šíriť svoju propagandu. No „najlepšou cestou bojovať s propagandou nie je protipropaganda“ ale transparentnosť, prístup k informáciám, pluralizmus a sloboda médií. A EÚ by tu mala ísť podľa neho príkladom.

Sieť nositeľov Sacharovovej ceny

Členmi tejto site sú doterajší nositelia Sacharovovej ceny a viacerí poslanci. Založená bola v roku 2008 s cieľom pritiahnuť pozornosť na porúšanie ľudských práv na svete a podporovať nositeľov ceny v ich úsilí.

Sacharovovu cenu Parlament udeľuje každoročne od roku 1988. Oceňuje tak významné osobnosti, ktoré sa zasadzujú za dodržiavanie ľudských práv na celom svete a poukazuje na problémy, proti ktorým títo výnimoční ľudia bojujú.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices