Sú naše údaje v USA v bezpečí?

Potom ako Edward Snowden odhalil masové sledovanie elektronickej komunikácie v USA, sa toho na ochranu práva občanov EÚ na súkromie urobilo len veľmi málo. Taký je verdikt poslancov Európskeho parlamentu potom, ako Európsky súdny dvor v októbri 2015 zrušil dohodu Safe Harbour medzi EÚ a USA týkajúcu sa transatlantického toku informácií. 

V marci výbor pre občianske slobody spoločne s viacerými odborníkmi rokoval o novej dohode o transfere informácií cez Atlantik.

Viacerí poslanci veria, že nová dohoda Privacy Shield je lepšia ako jej predchodkyňa. Podľa nemeckého ľudovca Axela Vossa „Privacy Shield nie je Safe Harbour, pretože jednotlivcom z EÚ garantuje efektívnu ochranu ich práva na súkromie.“ Dodal pritom, že nová dohoda určite prejde testom Európskeho súdneho dvora, keďže americkej vláde stanovuje jasné limity pre prístup k týmto údajom.

„Vidím tu nejaké zlepšenia oproti Safe Harbour,“ vyjadrila sa nemecká sociálna demokratka Birgit Sippel. Obáva sa však možnosti hromadného zberu údajov.

Nie všetci sú však presvedčení o prínose a kvalite novej dohody. Sophie in ´t Veld (ALDE, NL) sa napríklad nepozdávajú nové záruky proti masovému dozoru.

Transatlantické toky údajov

Údaje, ktoré „generujete“ pri surfovaní po internete, predstavujú pre Facebook, Google a podobné firmy obrovský kapitál. Vaše lajky, navštívené stránky alebo to, čo zadávate pri vyhľadávaní, sa dá speňažiť. Tieto údaje sú zhromažďované v EÚ a neskôr predávané zadávateľom reklamy v USA ako hodnotné informácie o spotrebiteľskom správaní.

Medzinárodné firmy tak môžu transferovať údaje zo serverov v EÚ do USA v rámci svojej bežnej podnikateľskej činnosti. Menšie firmy, ako napríklad reklamné alebo komunikačné agentúry či webhostingové firmy, môžu využívať služby amerických poskytovateľov služieb, a posielať tak pravidelne údaje z EÚ do USA.

Prečo tu potrebujeme dohodu?

EÚ sa vždy pýšila prísnou ochranou súkromia. Tá je zakotvená napríklad aj v Európskej charte základných práv (článok 8). A reforma ochrany údajov naše právo na súkromie ešte viac umocnila.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Problém tu nastáva vtedy, keď sú naše údaje transferované do USA, kde neexistuje taká silná ochrana ako u nás. Vyriešiť to mala dohoda Safe Harbour, ktorá obsahovala zoznam podmienok, ktoré musia americké firmy splniť na to, aby mohli dostať údaje o Európanoch. Firmy spoza veľkej mláky sa do tohto systému registrovali dobrovoľne, tvrdiac, že tieto princípy pre ne nepredstavujú problém. A to, či tieto podmienky skutočne spĺňajú, mala právo pravidelne preverovať Európska komisia.

Tak kde je teda problém?

Edward Snowden v roku 2013 odhalil, že americké informačné služby vo veľkom sledujú našu elektronickú komunikáciu a to v ruka v ruke s internetovými gigantmi. Rakúsky študent práva Max Schrems neskôr podal sťažnosť na Facebook írskemu úradu na ochranu údajov. Facebook ma totiž svoje európske sídlo v Írsku a práve odtiaľ sú údaje o jeho užívateľoch zasielané do USA. Predmetom jeho sťažnosti bola neadekvátna ochrana jeho údajov proti americkému masovému dohľadu. Írsky úrad s jeho sťažnosťou nesúhlasil, odvolávajúc sa pritom na dohodu Safe Harbour a prípad posunul Európskemu súdnemu dvoru. Ten 6. októbra 2016 dohodu zrušil. Dôvodom bol rozsah masového dohľadu v USA a limitované možnosti súdnej nápravy pre občanov EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices