studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Študenti a výskumníci z tretích krajín budú mať podľa novej smernice v Únii lepšie podmienky

Parlament schválil harmonizované pravidlá pre vstup a pobyt ľudí z tretích krajín do EÚ na účely štúdia alebo výskumu na univerzitách. Nové pravidlá by mali zlepšiť  podmienky stážistov, dobrovoľníkov, študentov, ale aj au-pair.

Nové pravidlá zlučujú dve existujúce smernice, aby sa zabezpečilo, že študenti a výskumní pracovníci budú môcť zostať v Únii najmenej deväť mesiacov po ukončení štúdia s cieľom hľadať si zamestnanie alebo založiť firmu na území EÚ. Rovnako nebudú musieť podávať žiadosť o vízum, ich povinnosťou ale bude informovať členský štát, v ktorom sa pohybujú o svojom pobyte.

„Som rada, že sa EÚ rozhodla prilákať vysokokvalifikovaných ľudí, aby vytvorili harmonický európsky systém, ktorý budeme môcť zaviesť v každom členskom štáte. Európske univerzity budú môcť posilniť svoju konkurencieschopnosť na globálnej úrovni a vďaka lepším podmienkam sa stanú atraktívnejšími aj pre ľudí zo zahraničia,“ povedala Cecilia Wikström z Aliancie liberálov a demokratov za Európu.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Nová smernica okrem toho stanovuje jednotné podmienky vstupu a zaisťuje lepšiu ochranu pre stážistov a dobrovoľníkov počas ich pobytu v Európe.  Členské štáty budú mať dva roky na implementáciu smernice do vnútroštátnych právnych predpisov.

O vik

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices