Galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Redakcia / archív ĽG.

Ľubomír Galko: Mlieko miesto zbraní – infarkt miesto angíny!

Slovenská vláda funguje dva mesiace a premiér už opätovne hazarduje s dôveryhodnosťou Slovenska. A ohrozuje obranyschopnosť našej krajiny. 

Jeden zo základných nedostatkov nedávno schváleného Programového vyhlásenia vlády (PVV) bola absencia explicitného definovania výšky rozpočtu pre rezort obrany na jednotlivé roky, tak, aby bol splnený záväzok zo summitu vo Walese (jeseň 2014). To znamená,  jeho kontinuálne medziročné zvyšovanie až na hodnotu 1,6% HDP v roku 2020. K tomuto záväzku sa prihlásili postupne všetci – prezident SR, predchádzajúci minister obrany a nakoniec aj minulá jednofarebná smerácka vláda pod vedením terajšieho premiéra. Bol som ubezpečený, že „všetko je dohodnuté a v koalícii vybavené“. Evidentne nie je.

 Mlieko namiesto zbraní???

Prešli dva mesiace a Robert Fico sa opäť chce vrátiť k osvedčenému scenáru z minulosti. Chce opäť spraviť chudobného príbuzného za posledné roky z najviac poddimenzovaného rezortu. V rozhovore pre TASR naznačil, že pomoci výrobcom mlieka sa budú musieť prispôsobiť aj výdavky štátu v iných oblastiach. V tejto súvislosti spomenul, že v prípade rozpočtu pre Ozbrojené sily bude SR „tlačená do rôznych rozhodnutí“. „V tomto zastávam jednoznačne názor, že radšej dať na mlieko ako na zbrane,“ uviedol Fico – to je jeho doslovný citát.  Odrazu aký pacifista!

Ficove uvažovanie nie je nové. Aplikoval ho aj v minulosti, avšak v súvislosti so súčasnými modernými hrozbami, ktorým svet, Európa a teda aj Slovensko čelia, je to uvažovanie mimoriadne nebezpečné. Terorizmus, kybernetické útoky, energetické hrozby, ale aj migračná kríza ako nové hrozby si vyžadujú úplne iný a podstatne vyšší disponibilný finančný rámec pre rozpočty rezortov obrany, ako tomu bolo doposiaľ. A to na najbližšie roky, možno až desiatky rokov. Vo viacerých krajinách to už pochopili a rozpočty postupne a zvyšujú a životne dôležité je, aby to pochopili už aj populistickí politici non plus ultra na Slovensku a prestali si robiť z Ozbrojených síl (OS) svoju pokladničku. Následky napríklad v prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine (náš priamy sused!) alebo jednostranných rozhodnutí Rakúska a zmene migračných trás aj cez Slovensko môžu byť fatálne a oný prebytok mlieka sa bude v javiť v mori problémov ako bezvýznamná kvapka.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Modernizácia a výcvik sú životne dôležité.

Technika OS SR je vo veľmi zlom stave a jej modernizácia je životne dôležitá. V krátkom čase je potrebné urobiť rozhodnutia, čo so stíhačkami a obrnenými vozidlami. V prípade stíhačiek je potrebné ukončiť rokovania so Saabom a povedať, aký je teda výsledok a ako bude vyriešené ďalej slovenské nadzvukové letectvo. V prípade obrnených vozidiel treba ukončiť „naťahovanie sa“ s Poliakmi ohľadne obrnených vozidiel Rosomak. Predchádzajúci minister Glváč sľuboval podpis dohody ešte minulý rok, ale evidentne nemal dohodnuté vôbec nič a len zavádzal. Dnes už je prakticky jasné, že nebude z tohto nákupu nič. A preto je potrebné čo najskôr vypísať otvorený tender na základe jasných kritérií. Súťaž ohľadne radarov pokračuje, takisto ju treba ukončiť čo najskôr. Zároveň sa bude treba rozhodnúť, čo s ďalšími vrtuľníkmi.

Druhou prioritou, ktorá je spomenutá aj v PVV, je výcvik vojakov. Vojaci musia cvičiť, doma aj v zahraničí. Modernizácia aj výcvik musia byť v rovnováhe. Zbytočne budeme mať adekvátnu techniku a nevycvičených vojakov alebo naopak, vycvičených vojakov, bez adekvátnej techniky. No a toto všetko bude stáť peniaze a veľa peňazí. Preto akékoľvek spochybňovanie nesporných potrieb OS SR a to dokonca samotným premiérom je nezodpovedné. Je to hazardovanie s obranyschopnosťou Slovenskej republiky. Je to akási sprenevera vitálne dôležitých funkcií štátu. Keď Fico vyhlasuje heslo „Mlieko miesto zbraní“, treba poznať aj jeho druhú časť, ktorú pred občanmi zamlčiava: „Infarkt miesto angíny!“

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda strany SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

V Bruseli prebieha samit Európskej únie, na ktorom európski lídri diskutujú o bezpečnosti členských štátov …

Consent choices