Brexit – ako sa zmení Európa po britskom referende?

„Európska únia je prežitok, ktorý podkopáva demokraciu a stojí našu krajinu veľa peňazí“, tvrdí Boris Johnson, bývalý starosta Londýna a tvár Brexitu, „Británia je dosť veľká a silná krajina, aby mohla zostať samostatná.“

Analýzy ekonómov, či britského ministerstva financií však ukazujú opak. Varujú pred ekonomickou recesiou, ktorú by vystúpenie Veľkej Británie z EÚ spustilo. Varovné signály prichádzajú aj od podnikateľov, zástupcov obchodných spoločností alebo odborových zväzov. Do referenda o vystúpení Veľkej Británie z EÚ zostávajú necelé tri týždne a prieskumy ukazujú, že sila oboch táborov je vyrovnaná.

Môžu sa odchodom Británie z EÚ inšpirovať ďalšie štáty? Vyhlási po Brexite Škótsko referendum o nezávislosti? Podarí sa Londýnu udržať prístup na európske trhy? Ako sa dotkne Brexit viac ako 100 000 Slovákov, ktorí pracujú vo Veľkej Británii?

Tieto a ďalšie otázky sa pokúsia zodpovedať poslanci Európskeho parlamentu József Nagy a Richard Sulík, spolu s analytikom Vladimírom Bilčíkom v diskusii „Brexit – ako sa zmení Európa po britskom referende?“.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Diskusia sa uskutoční 20.6. 2016 o 17:30 hod. v kaviarni FOXFORD na Obchodnej ulici v Bratislave.

Podujatia z cyklu „DEBATUJEM S EUROPOSLANCAMI“ pripravuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Diskusiu okrem spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk podporili JEF Slovakia a Únia európskych federalistov.

Informácie o diskusii na Facebooku.

plagat-brexit-50

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices