manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka o slovenskom predsedníctve: Môžeme sa zapísať ako egoisti, alebo schopní manažéri

Často počúvam od niektorých, hlavne opozičných politikov na Slovensku názor, že by sme mali Predsedníctvo využiť, aby sme vyriešili problémy Slovenska. Všetkým takýmto odkazujem: Ak ukážeme, že vieme riešiť problémy Európy, že prinesieme myšlienky, prospešné pre všetkých, že vieme efektívne riadiť procesy tak, aby sme dosiahli riešenia, že vieme nájsť konsenzus, že vieme spájať ľudí pre spoločné riešenia, vtedy uspejeme….

Zoberte si príklad, že sa stanete ministrom zdravotníctva. Celé svoje úsilie ako minister sústredíte na to, aby ste pomohli nemocnici v meste, kde bývate. Ak sa vám to aj podarí, myslíte, že budú ľudia na Slovensku s vami spokojní, keď ostatné nemocnice budú krachovať a pacienti po celom Slovensku nebudú spokojní? Chceli by ste takéhoto ministra? Bol by takýto minister prínosom pre Slovensko?

To isté platí aj v rámci Európy. Od prvého júla bude našou úlohou celý polrok robiť všetko pre to, aby sme pomohli EÚ riešiť tie najpálčivejšie a najdôležitejšie úlohy. Keby sme sa sústredili len na problémy Slovenska, myslíte, že by nás ostatné krajiny brali za schopných a serióznych? Myslíte, že by sme sa stali rešpektovanou krajinou, ktorá dokáže niečo presadiť?

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Na Slovensku niektorí politici vyčítali vláde, že chce v EÚ väčšiu integráciu. Že oni nesúhlasia, aby viac kompetencií prešlo zo Slovenska na EÚ. 

Všetko, čo dokážeme spoločne robiť lepšie, lacnejšie, efektívnejšie, s pozitívnejším dopadom na radt, zamestnanosť, kvalitu života,…tak to robme spoločne. Na druhej strane to, čo si doma vieme urobiť lepšie sami, tak to ponechajme v kompetencii národných štátov.

Je dôležité, aký bude dojem z nášho Predsedníctva v EÚ. Či sa zapíšeme, ako egoisti, ktorí myslia len na seba a nedokážu dotiahnuť veci do úspešného konca, alebo ako schopní manažéri, ktorí dokážu hľadať a nájsť riešenia pre všetkých obyvateľov EÚ.

Určite máme reálnu šancu veci zmeniť, priniesť nové myšlienky, ukázať svoje skúsenosti.

Autorom komentáru je europoslanec Vladimír Maňka.

O red

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Piešťany hostia samit Vyšehradskej štvorky. Témou je zhodnotenie slovenského predsedníctva

PIEŠTANY / V Piešťanoch sa stretli ministri obrany Vyšehradskej skupiny a Stredoeurópskej obrannej spolupráce. Témou je …

Consent choices