Zaborska
Anna Záborská. PHOTO: redakcia/red.

Záborská: Vzdelanie nepočká

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská, bývalá austrálska premiérka Julia Gillard, generálny komisár UNRWA Pierre Krähenbühl a zástupcovia Európskej komisie, Európskeho parlamentu a neziskových organizácií diskutovali o vzdelávaní v podmienkach humanitárnej núdze. Panelová diskusia bola súčasťou podujatia „Európske rozvojové dni 2016“.

„Musíme si uvedomiť, že keď ide o deti, vzdelanie nepočká. To platí rovnako na Slovensku, v Severnej Afrike, alebo Afganistane. Pritom peniaze investované do vzdelávania v rámci rozvojovej a humanitárnej pomoci, pomáhajú nielen krízovým regiónom, ale nepriamo aj nám samým. Spolu so základmi vzdelania tam deti získavajú šancu vymaniť sa z bludného kruhu  chudoby a zlepšiť život vo svojej krajine. Ak sa im to podarí, nebudú mať dôvod odchádzať za lepším životom a je nádej, že humanitárnu a rozvojovú pomoc časom nahradia obchodné dohody a partnerská spolupráca,“ zdôraznila po skončení diskusie Anna Záborská.

Podľa slovenskej europoslankyne, ktorá sa už tretie volebné obdobie venuje oblasti rozvojovej pomoci, by bolo potrebné rozšíriť záber programu Dobrovoľníckej pomoci EÚ o oblasť vzdelávania. V diskusii vyjadrila presvedčenie, že v Európe je dnes množstvo mladých absolventov pedagogických škôl, ktorí by možnosť zapojiť sa do takéhoto programu prijali ako odbornú výzvu a zároveň veľkú príležitosť. „Vieme, že v mnohých členských štátoch majú mladí učitelia problém nájsť si prácu. Ak by sme im ponúkli možnosť zapojiť sa do programu európskeho dobrovoľníctva vo svete, získali by cenné skúsenosti a zároveň by zmenili životy miliónov detí. Navyše, po návrate by ich skúsenosť obohatila aj našu domácu diskusiu. Naučili by nás lepšie chápať význam rozvojovej pomoci a solidarity s ľuďmi, ktorí sa narodili v menej šťastných častiach sveta,“ upozornila Záborská.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

 Viac informácií o Európskych rozvojových dňoch nájdete na stránke:

https://eudevdays.eu/sessions/education-emergencies

 

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices