Galko
Ľubomír Galko. PHOTO: archív ĽG.

Ľubomír Galko: Poďte dnes odvolať Fica a Kaliňáka pred Bonaparte a obhájte charakter štátu

Jeden z najsmutnejších obrazov morálneho úpadku ľudí, ktorí tvoria vládnu koalíciu na Slovensku, sa odohráva práve v týchto dňoch.

Štyri príklady na úvod

Lotyšský minister zdravotníctva odstúpil, lebo sa prišlo na to, že si vybavil prednostné vyšetrenie u lekára, na ktoré bežní ľudia čakávajú dlhšie.

Poľský minister dopravy odstúpil, lebo sa zistilo, že neuviedol vo svojom majetkovom priznaní luxusné hodinky.

Britský minister pre imigračnú politiku odstúpil, keď sa prevalilo, že zamestnával ako pomocnicu v domácnosti upratovačku bez povolenia na pobyt.

Španielsky minister priemyslu odstúpil, keď sa verejnosť dozvedela, že má podiely vo firmách, sídliacich v daňových rajoch.

Hriechy Roberta Kaliňáka

Sú neporovnateľne vážnejšie než hriechy vyššie uvedených štyroch európskych politikov, ktorí sebareflexiu podstúpili. S určitou dávkou zveličenia by sa dalo povedať, že ich „prehrešky“ sa oproti tým Kaliňákovým javia ako nepodstatné detské pestvá.

Odkúpenie podielu od daňového podvodníka, niekoľkonásobné zlyhanie polície, ktorá spadá pod ministra vnútra pri vyšetrovaní tohto podvodníka, dokázateľný benevolentný prístup polície k danému človeku, dokonca aj pri bežnej dopravnej kontrole, … sú samo o sebe jasným K.O. pre ministra. Neuvedenie ministrových príjmov (práve od daného podnikateľa) v majetkovom priznaní, prichytenie pri niekoľkých klamstvách (minister napríklad tvrdil, že neexistoval žiaden obchodný vzťah medzi ním a podnikateľom Bašternákom, pričom sa neskôr ukázalo, že práve od neho kúpil podiel vo firme) len podčiarkujú bizarnosť celého škandálu. A viac ako 1500%-ný nárast príjmov Roberta Kaliňáka potom, ako sa z poslanca stal minister (a to každý rok), ktorý nevie relevantne zdôvodniť, to všetko už len klincujú.

V skutočnosti je tých závažných prešľapov a nezrovnalostí ešte viac, avšak hociktorý z vyššie uvedených je aj samostatne dôvodom na okamžitú demisiu slovenského ministra vnútra.

Absurdná obhajoba a strata reputácie

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák  sa snažil „obhájiť“ zotrvanie Roberta Kaliňáka slovami, že aj pre neho platí prezumpcia neviny. Prezumpcia neviny však platí v trestnom konaní pred súdom. Pred tvárou verejnosti platí schopnosť politika vyvodiť zodpovednosť za chyby a klamstvá, ktorých sa dopustil. Zavádzajúca obhajoba  Roberta Kaliňáka diskvalifikuje Miroslava Lajčáka ako ministra zahraničných vecí i ako kandidáta na generálneho tajomníka OSN. Je absolútne nevhodné, aby sa do riešenia svetových konfliktov na čele OSN zapojil človek, ktorý sa nevie čelom postaviť ku konfliktu na domácej politickej scéne. Je to práve minister zahraničia, ktorý by mal dbať na dobrú povesť krajiny, osobitne za situácie, keď má predsedať Európskej únii.

Devastácia Slovenska v priamom prenose

Aféra „Kaliňák-gate“ a to, čo sa okolo nej neuveriteľným spôsobom deje, túto vládu ťahá ku dnu. Jeho zotrvanie vo funkcii má doslova devastujúci účinok na reputáciu vlády doma i v zahraničí. A tu je práve ten problém, že tento devastujúci účinok na spravodlivosť v našej spoločnosti, na morálku tejto spoločnosti, na dôveru občanov v politický systém je v hlbokom rozpore s verejným záujmom. Je šokujúce, že vláda Roberta Fica ide nútiť ministrov vnútra členských štátov EU, aby rokovali s človekom, ktorý klame, porušuje zákony a je zaplatený do rôznych machinácii, vrátane marenia a ovplyvňovania vyšetrovania. Je neuveriteľné, že vládni politici chcú vystaviť Slovensko takej medzinárodnej hanbe.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Boj o charakter štátu

Ako trefne napísal komentátor Leško: Ak Robert Kaliňák „ustojí“ Bašternáka, ustál by už aj vraždu v priamom prenose. Našou povinnosťou je preto spraviť všetko pre to, aby sa tak nestalo. Lebo toto nie je boj o jedného ministra a jeho funkciu. Toto je boj o charakter štátu. Ak tento minister vnútra zostane na svojej pozícii, verejnosť, ľudia na Slovensku, stratia akúkoľvek dôveru v štát, v jeho spravodlivosť a následky budú pre nás nedozierne.

Vo svojej podstate má Robert Kaliňák aj tak vlastne šťastie, že nie je ministrom vnútra v Česku alebo v Rumunsku. Je takmer isté, že v Česku by bol už z pozície preč a zaoberala by sa ním vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová a v Rumunsku by už bol zrejme aj vo väzbe – buď vyšetrovacej alebo už aj v tej „konečnej“. U nás chodí diskutovať do médií, nadáva novinárom a opozícii a pripravuje sa dotiahnuť medzinárodnú hanbu Slovenska pri jeho predsedníctve EÚ do absurdnej konečnosti.

Mám také obavu, že inak ako tlakom občanov to nepôjde. Kaliňák s Ficom sú arogantní a drzí v miere, aká sa na Slovensku vyskytuje len zriedka. Takže by som všetkých občanov, ktorí vidia tieto „neprávosti u pánov“ pozval dnes (v pondelok 20. júna) na pokojnú demonštráciu pred bytový komplex Bonaparte. Teda tam, kde si predseda vlády Fico užíva luxus v byte daňového podvodníka a kašle zvysoka na to, čo si o tom národ myslí.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda strany SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices